– Kristdemokraterna i Ekerö har tagit ett styrelsebeslut att vi anser att Johan Elfver ska avgå eftersom förtroendet försvunnit för honom, säger Sivert Åkerljung, Kristdemokraternas kommunalråd.

Det har bland annat att göra med att Johan Elfver i mars tillsatte en tillförordnad kommundirektör utan att förankra beslutet med samarbetspartierna C, KD och L.

Efter debatten som blossade upp i samband med det, avgick den tillförordnade kommundirektören Johan Bergman i början på april. Något som Mitt i tidigare skrivit om.

– Det finns även fler bakomliggande orsaker till att vi riktar misstro mot Johan Elfver. Men jag vill inte berätta mer om dem i nuläget, säger Sivert Åkerljung.

Sivert Åkerljung, Kristdemokraternas kommunalråd och ordförande i kultur - och fritidsnämnden.

Sivert Åkerljung, Kristdemokraternas kommunalråd och ordförande i kultur - och fritidsnämnden.

Luca Mara

Vad händer nu?

– Vår partiavdelningsstyrelse får helt enkelt fundera på hur vi i KD kommer att gå vidare i frågan. Jag vet inte mer i nuläget.

C: Stämningen är inte på topp

Liberalerna har tidigare krävt Johan Elfvers avgång, men har dragit tillbaka det kravet. Centerpartiet vill dock fortsatt att Johan Elfver ska avgå.

– Det började med att Johan Elfver försökt manövrera ut vår förra kommundirektör Christina Hedberg utan att prata med oss samarbetspartier, säger Ove Wallin, kommunalråd i Centerpartiet.

Ove Wallin anger också tillsättandet av den tillförordnade kommundirektören som orsak till misstron mot Johan Elfver.

Hur går samarbetet mellan er nu?

– Vi försöker lösa de politiska frågorna och försöker hantera vårt politiska arbete på ett professionellt sätt. Vi sammanträde nyligen i socialnämnden där stämningen var mycket bra. Men stämningen är inte på topp i den politiska ledningen.

Ove Wallin säger att C gärna vill se ett fortsatt samarbete i Mälaröalliansen men tycker att det är svårt när Moderaterna står bakom Johan Elfver.

– Hur ska vi kunna tro att han inte gör fler liknande saker? Att den moderata ledningen stöttar honom känns inte bra.

Kommer förtroendeproblemen gå att lösa?

– Moderaterna säger att de vill prata och lösa situationen, men det händer ingenting. Vi har visat en god vilja på att fortsätta men vi eftersträvar bättre kommunikation från Moderaterna.

Även Ove Wallin säger som Sivert Åkerljung att det finns fler bakomliggande orsaker till misstron, men vill inte gå in på dem i nuläget.

Ove Wallin, kommunalråd i Centerpartiet och ordförande i socialnämnden.

Ove Wallin, kommunalråd i Centerpartiet och ordförande i socialnämnden.

Ekerö kommun

Elfver: Inga planer på avgång

Till Mitt i kommenterar Johan Elfver (M) misstroendet som riktats mot honom:

– Det får stå för dem. Jag har inga som helst planer på att avgå och har fullt stöd från mitt parti. Jag kommer fortsätta uppfylla min plikt mot invånarna, det är mitt yttersta fokus.

Han säger att Moderaterna vill arbeta med att reda ut meningsskiljaktigheterna i Mälaröalliansen.

– Det finns hjälp utifrån som kan jobba med att utveckla gruppdynamiken och reda ut de punkter där vi inte är överens på ett konstruktivt sätt.

Johan Elfver nekar till Ove Wallins kommentar om att han skulle ha velat få Christina Hedberg att sluta som kommundirektör.

– Det handlade enbart om att hon blivit headhuntad till ett annat jobb, vilket är roligt för hennes skull, jag kan bara glädjas med henne.

Hur påverkar misstron mot dig samarbetet i Mälaröalliansen?

– Jag tycker fortfarande det känns jättebra, det viktigaste är att fokusera på den plikt vi har mot våra invånare.

Är du självkritisk till ditt agerande under din tid som kommunstyrelsens ordförande?

– Det finns alltid anledning att reflektera inåt över våra insatser. Man ska våga kritisera sitt tidigare jag. Det ingår i det moderna ledarskap som jag vill driva.

Skulle du ha gjort annorlunda om du visste att C och KD ville att du ska avgå på grund av tillsättandet av en tf kommundirektör?

– Nej, det skulle jag inte. Ärendet kom att bli brådskande och då måste man ha förmåga att fatta beslut.