Drive-in-bio har nästan lika gamla anor som bilen. Den första riktiga föreställningen hölls i New Jersey i juni 1933. Genren fick ett uppsving i hela världen under pandemin. Det var också då Stockholms filmfestival återuppväckte konceptet. 2020 körde man drive-in i Älvsjö och i fjol rullade bilarna in på travbanan i Bromma.

– Att samla folk, men i deras bilar var ett perfekt sätt att erbjuda en ny och spännande upplevelse för många. Det är ett väldigt filmiskt retro-koncept. Vi har sett upplevelsen på film men väldigt få har upplevt den i verkligheten. Vi är lite förälskade i det här sättet att visa film, det är så kul! säger Beatrice Karlsson, programansvarig på Stockholms filmfestival.

Långväga besökare

Att det blev Solvalla beror på att parkeringen är perfekt för den här typen av evenemang. Där ryms också den 80 kvadrameter stora skärmen och över 100 bilar och cyklister. Läget är centralt och tillgängligt för alla, även för publik från andra delar av landet. Förra året kom folk från hela Mälardalen, till och med Dalarna och Skåne. På grund av det entusiastiska gensvaret har evenemanget förlängts från tre till fem dagar.

– Vi hade publik som gick all in och klädde sig efter filmen och verkligen drog med sig hela kompisgänget. Förra året drog Thelma och Louise mycket tjejgäng. I år med titlar som The Dark Knight, en av de absolut bästa super­hjältefilmerna genom tiderna, hoppas vi få dit många Batman-fantaster.

Drive-in-bio på Solvalla 2022

Drive-in-bio på Solvalla 2022

Filip Jambor

Smygstarta semestern

En anledning till att drive-in-bion blivit så populär tror hon är att det är ett perfekt sätt att smygstarta semesterkänslan en vardag eller helgkväll i juni.

– Man tar med sig sina vänner och kan låta bilsätet, bagageluckan eller lådcykeln bli till en biofåtölj för kvällen!

Då drive-in bio är ett så gammalt koncept tycker Beatrice Karlsson att det är naturligt att visa gamla klassiker för att få en retro-känsla.

– I år visar vi till exempel Casablanca, som alla borde se på stor duk minst en gång i livet. Publiken är bred och vi vill erbjuda något för alla. För dejten passar A Star is Born perfekt, och har man missat Oscar-vinnarna ­Parasit och Everything Everywhere All At Once har alla action- och thriller­fantaster chans att se dem på stor skärm.

För att få ut mesta möjliga av sin upplevelse hänger mycket på sällskapet, ­menar hon. Det klassiska är givetvis ­dejten, men det kan även vara ett perfekt sätt att ta med sig morfar som har svårt att gå på vanlig bio. Eller varför inte samla kompisgänget i bilen.

– Vi har preppat så att man kan komma direkt från jobbet och köpa mat på plats.

Drive-in-bio på Solvalla 2022

Drive-in-bio på Solvalla 2022

Pressbild

”Kom i tid!”

Om det skulle råka regna rekomenderar hon att ta med en filt för extra mys. Ljudet kommer från bilradion och varje ekipage kan själv välja volym. Och om olyckan är framme finns startkablar att låna.

– Se till att komma i god tid och njut av upplevelsen – och boka nu så du är säker på att få se din favoritfilm.

Vad ska man se?

– Jag gillar verkligen skräckfilm och att se rysare uthomhus adderar till nerverna, så jag kan starkt rekommendera Fredag den 13:e eller The Shining, säger Beatrice Karlsson.