I början av 2020 skedde ett stort antal sprängningar i Stockholmsområdet, men under de senaste månaderna har de minskat.

LÄS ÄVEN: Explosion i trapphus i Gröndal

Under året har Stockholmspolisen haft flera riktade insatser mot den grova organiserade brottsligheten. Enligt polisen har det nu gett resultat, med stora beslag och gripanden av flera nyckelpersoner inom kriminella nätverk i Stockholm.

LÄS ÄVEN: Två män åtalas för sprängningar i Järva

Biträdande regionpolischef Robert Karlsson är både nöjd och missnöjd när han kommenterar de stora beslagen.

– Jag förstår att allmänheten tycker det är otrevligt med sprängningarna. Jag är inte nöjd med att det varit så många sprängningar. Däremot är jag nöjd med strypgreppet på de här nätverken. Det kommer att göra det svårare för dem, säger han.

"En bättre lägesbild"

Det riktade arbetet handlar om koncentrerat spanings- och utredningsarbete kopplat till åtta kriminella nätverk.

– Det här har gjort att vi har betydligt bättre lägesbild än tidigare, vi har kunnat förhindrat grova brott, som sprängningar, mord, och mordförsök.

Fram till den 18:e december har polisen tagit 370 kilo sprängmedel i beslag, 29 handgranater, närmare 300 pistoler och revolvrar, liksom ett 70-tal automatvapen.

336 personer sitter i dagsläget häktade i Stockholm. Robert Karlsson bedömer att drygt 100 av de häktade är misstänkta för grova brott som bland annat mord, mordförsök, och grovt narkotikabrott.

– Det har inneburit en markant skillnad, vi tror att vi har låst in ledarfigurerna i de här nätverken, säger han.

Våldet trappas upp

Samtidigt medför polisens arbete att våldspiralen trappas upp, något Robert Karlsson säger att de är medvetna om.

– Det har blivit väldigt rörigt i den här brottsmiljön. När vi tar pengar och narkotika uppstår penningbrist och interna skulder, då hotar man, då spränger man. De är inte vana vid det här, de har inte koll på läget. Det bygger våld och oro inom de här miljöerna.

Robert Karlsson fortsätter:

– Polisen är en orsak till att sprängningar går upp, det har vi sett det på andra håll i landet. När chefen är borta aspirerar två, tre eller fyra andra på att bli chef i de här nätverken. Hälften av det polisen kallar för röda konflikter, där det finns risk för våldsdåd, handlar numera om oenighet inom nätverken.

Hur jobbar ni för att motverka att våldet trappas upp efter era insatser?

– På kort sikt genom att gripa de mest våldsamma individerna i nätverken och se till att de får långa fängelsestraff. På lång sikt handlar det om att förhindra att nya unga män ansluter sig till den här miljön.

LÄS ÄVEN: Kraftig explosion i Trångsund

Tips från allmänheten

Polisen har även tagit mängder med kontanter, ammunition, narkotika, dyrbara klockor och dyra bilar i beslag. Robert Karlsson kan inte kommentera hur stora summor det rör sig om, förundersökningssekretess råder ännu kring många av utredningarna.

Men han säger att tips från allmänheten har spelat en stor roll.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla stockholmare som hjälpt oss. Vi hade inte kommit så långt utan hjälp utifrån, säger han.

LÄS ÄVEN: Kraftig explosion i Vasastan i natt

Innebär det här slutet på sprängningar?

– Det går aldrig att svara på, men vi ser ett lugnare avslut på 2020. Sedan har vi bekymmer med påfyllningen i de här systemen. Min förhoppning är att det kommer bli lugnare 2021. Sedan är det svårt att säga vad kriminella kommer att göra.