Regeringen har skickat ett förslag om ändringar i lagen om ordningsvakter på remiss till Region Stockholms trafiknämnd. Lagen anses föråldrad och inte anpassad till dagens förhållanden.

Och det är något som regionens trafikförvaltning skriver under på, och mer därtill.

Ordningsbot

De tycker att ordningsvakter ska kunna bötfälla personer som bryter mot ordningslagen, till exempel de som plankar i spärren, dricker alkohol, skräpar ner, går på spåren och röker inom SL:s område, och föreslår att även det utreds.

Utöver det är de positiva till de flesta förslagen på lagändringar.

Hälla ut alkohol

Till exempel ska ordningsvakter kunna förverka alkohol, alltså hälla ut den. I dag måste polis tillkallas för att ta hand om flaskorna.

Positiva är de även till att ordningsvakterna ska kunna verka inom ett större område än just själva stationen, tågen och bussarna, och att grundutbildningen utökas från dagens 80 timmar till 160 timmar.

Avlasta polisen

Regeringen vill också att ordningsvakter som omhändertar personer, till exempel berusade, ska kunna föra dem till en plats som polisen anvisar. Idag håller vakterna kvar personerna tills polisen kommer.

Det skulle förenkla och snabba på omhändertagandet, är tanken.

Men trafikförvaltningen menar att då måste de anställa fler vakter, eftersom de som ska transportera omhändertagna då inte kan vara ute i trafiken, där de behövs, och säger därför nej till den delen i förslaget.

Trafiknämnden behandlar remissen den 31 augusti.

Den nya lagen och förordningen om ordningsvakter träder i kraft den 1 juli 2023.