1.Hornstulls strand

Startar vid Hornstulls strand, där det enligt appen ska finnas lediga cyklar. Väljer en cykel på måfå och hoppar förväntansfullt upp på sadeln. Blir direkt besviken. Växlarna knastrar, elmotorn rosslar, ringklockan är ur funktion. Ett bottennapp. Dum nog fortsätter jag bort mot Västerbron. Det känns som att försöka släpa en säck bly upp för Hammarbybacken, men kommer till slut över krönet. Försöker gå in på appen men kartfunktionen fungerar inte. Svär tyst, och beger mig mot City.

2. Stadshuset

Efter vad som känns som en evighet parkerar jag smidigt vid Stadshuset och är under några sekunder oerhört lycklig över att slippa sitta på cykeln. Tittar mig runt och inser att det, förutom mitt nya hatobjekt, är helt tomt på cyklar. Beger mig till fots mot Centralen, där ska det finnas cyklar enligt appen.

3. Klarabergsviadukten

Appen visar att det ska finnas en cykel här. Använder funktionen ”boka” när jag är fyra minuter bort. Allt tycks fungera. På plats hittar jag dock ingen cykel. Irriterat promenerar jag vidare mot Sergels torg.

4. Sergels torg

En cykel väntar på mig. För en kort stund återvänder det glada humöret. Inget problem att logga in, låsa upp och fara iväg. Men väl på sadeln inser jag snabbt att det inte kommer uppstå någon kärlek mellan mig och den här cykeln heller. Noll assistans av el. Högre än växel fyra går inte trampa på. I maklig takt och med mungiporna neråt rör jag mig mot Östermalm.

5. Erik Dahlbergsgatan

Har blivit trött i benen. Kartfunktionen har inte fungerat under färd men innan jag lämnade Sergels torg noterade jag att det skulle finnas cyklar här. Och det gör det. Byter cykel utan problem och nu blir det jackpot. Cykel nr 1355 är ett monster.

Jag studsar ner för Valhallavägens allé, vidare längs Strandvägen, Kungsträdgården och Skeppsbron innan jag siktar Guldbron. ”Kom igen nu 1355”, viskar jag och tar sats. På högsta växeln susar jag upp på Götgatsbacken och svänger höger in på Sankt Paulsgatan.

6. Medborgarplatsen

Utan den minsta ansträngning har jag tagit mig till Medis, där två cyklar står parkerade. Trots att det tar emot väljer jag att lämna nummer 1355 och prova ytterligare en cykel. Hoppar upp på en ny men inser bara efter 20 meter att den håller ungefär samma kvalitet som den där jäveln i Hornstull. Jag vägrar utsätta mig för det igen. Vänder tillbaka och väljer en annan. ”Bilen du valt är inte tillgänglig för tillfället”, står det i appen. Under en kort stund känns det hopplöst, men då ser jag att nummer 1355 står kvar och väntar på mig. Utan några som helts problem rullar jag bort mot Hornstull där testet avslutas.