– Det blev väldigt långtråkigt innan de startade det här. Det kunde gå 14 dagar utan att jag hade kontakt med någon, jag skaffade till och med trygghetslarm, säger 84-åriga Annika Sylwan.

Hon är en av åtta pensionärer som har bokat in sig på dagens promenad, en runda på cirka en timme med start och mål utanför Ribbings väg 91 där seniorträffarnas lokal finns.

Den har varit stängd sedan den 12 mars, liksom de övriga seniorträfflokalerna i Sollentuna. I september kom kommunen igång med aktiviteter utomhus i stället. I senaste laget tyckte många äldre, och till en början var det enbart träffar utanför Malmgården i Tureberg.

Promenad och ljugarbänk

Lite senare under hösten kom utomhusträffarna igång även i Helenelund, i Edsberg, och i Norrviken. Och de var efterlängtade.

– Många kände sig väldigt ensamma och isolerade innan. Nu har vi sådana här promenader varje vardag, och även något vi kallar Ljugarbänken – en träff i parken för de som inte kan gå med på promenad, säger Carina Hellstrand som jobbar på seniorträffen i Edsberg.

Hon berättar att seniorträffarna var på väg att öppna även inomhus i november.

– Men så kom ett bakslag med coronan. Nu får vi se när det blir, säger Carina Hellstrand innan han är tvungen att lägga på ett kol för att hänga med de åtta pensionärerna som pinnat på i imponerande fart förbi Edsbergs sportfält och redan är på väg in i skogen i riktning mot Väsjön.