Snabba. Alla pinnar på för fullt när seniorträffen i Edsberg ordnar promenad i vintersolen, både de utan och de med gåstavar. Foto: Tomas Stark

Promenader ger äldre gemenskap

De äldre har fått betala ett högt pris i pandemin i form av månader i ensamhet och isolering med besöksförbud på äldreboenden och stängda seniorträffar. Nu är seniorträffarna i alla fall i gång igen. Visserligen bara utomhus – men vad gör väl det en krispig och solig vinterdag?

  • Publicerad 07:15, 21 feb 2021

– Det blev väldigt långtråkigt innan de startade det här. Det kunde gå 14 dagar utan att jag hade kontakt med någon, jag skaffade till och med trygghetslarm, säger 84-åriga Annika Sylwan.

Hon är en av åtta pensionärer som har bokat in sig på dagens promenad, en runda på cirka en timme med start och mål utanför Ribbings väg 91 där seniorträffarnas lokal finns.

Den har varit stängd sedan den 12 mars, liksom de övriga seniorträfflokalerna i Sollentuna. I september kom kommunen igång med aktiviteter utomhus i stället. I senaste laget tyckte många äldre, och till en början var det enbart träffar utanför Malmgården i Tureberg.

Promenad och ljugarbänk

Lite senare under hösten kom utomhusträffarna igång även i Helenelund, i Edsberg, och i Norrviken. Och de var efterlängtade.

– Många kände sig väldigt ensamma och isolerade innan. Nu har vi sådana här promenader varje vardag, och även något vi kallar Ljugarbänken – en träff i parken för de som inte kan gå med på promenad, säger Carina Hellstrand som jobbar på seniorträffen i Edsberg.

Hon berättar att seniorträffarna var på väg att öppna även inomhus i november.

– Men så kom ett bakslag med coronan. Nu får vi se när det blir, säger Carina Hellstrand innan han är tvungen att lägga på ett kol för att hänga med de åtta pensionärerna som pinnat på i imponerande fart förbi Edsbergs sportfält och redan är på väg in i skogen i riktning mot Väsjön.

Full fart in i skogen. Carina Hellstrand får raska på för att hinna ikapp de kvickfotade pensionärerna. Foto: Tomas Stark

Fikaringar och skypeträffar finns också

Veckoschema för utomhusaktiviteterna för seniorer i Tureberg, Edsberg och Helenelund finns på AB Soloms webbplats.

Utöver seniorträffarna finns även digitala aktiviteter och tre gånger i veckan även en fikaring, en fika tillsammans i telefonen.

Två gånger i veckan anordnas Skypeträffar med exempelvis frågesport eller gemensam lunchträff.

AB Solom, kommunens eget vård- och omsorgsbolag, har även en seniorlinje 65+. Det är en stödtelefon för dig som har fyllt 65 år och den är öppen vardagar klockan 9–16 med lunchstängt 12–13. Telefonnumret är 08-128 242 22.

Visa merVisa mindre

Skolor håller stängt efter sportlovet

Nyheter Elever vittnar om tuffare krav med distansundervisning Högstadie- och gymnasieskolorna i Sollentuna håller stängt under vecka 10 för att minska risken för smittspridning efter sportlovet. Då är det distansundervisning som gäller, något som innebär en...fredag 26/2 15:30

Gillbogården redan tömd – alla äldre har flyttat ut

Nyheter Personal på Edsbergs äldreboende får gå I november beslutade vård- och omsorgsnämnden att Gillbogårdens äldreboende skulle stängas. En plan för flytten av de boende skulle tas fram och presenteras i mitten av februari – men då hade alla de...fredag 26/2 12:26