Musikläger. I somras anordnas ett i raden av nya spännande musikprojekt på Friberga, meddelar Petter Jonsson på ungdomsgården. Foto: Privat

Proffs ska hjälpa unga musiker

Artister och producenter bjuds in till ett sommarläger i Danderyd där unga ska få lära sig hur man når ut med sin musik.

  • Publicerad 09:00, 12 jun 2021

Musikverksamheten på Fribergagården trappar upp.

Sedan 2019 har ungdomsverksamheten haft sin egen musikstudio, "Red end studio". Nu till sommaren anordnar de ett läger för musiker, meddelar Fribergagården.

Allting är en del av en större satsning för att få fler ungdomar att spela, lära sig mer om och satsa på musiken berättar Petter Jonsson, musik- och eventansvarig på ungdomsgården.

– Vi kommer ha utbildning, visa hur man gör när man producerar en låt, workshops och annat så att ungdomarna kan få inspiration i sitt musikskapande, säger Petter Jonsson.

Musiklägret hålls under två veckor i juli, totalt sex dagar.

Till lägret har Petter Jonsson bjudit in en tidigare kollega, från skivbolaget Music Warner Sweden, samt artister och producenter. Alla med en insyn i vilka steg som unga musiker behöver ta för att ta ett steg in i branschen, berättar han.

– De kommer dela med sig av sina erfarenheter och berätta hur det är att jobba med musik professionellt, helt enkelt.

Han menar att engagemanget ofta finns hos unga – men att de behöver lite hjälp på traven för att lyckas.

– Många kan känna sig ensamma i sitt skapande, att de stöter på hinder som är för stora eller behöva bygga upp sitt självförtroende. Därför har vi det här lägret. Det handlar också om att ungdomarna ska få träffa andra likasinnade och skapa ett kontaktnät.

Efter sommaren planeras fler kurser på samma tema. Målet är att utveckla samarbetet mellan unga musiker i Danderyd. Petter Jonsson hoppas på fler projekt under hösten.

– Jag vill också få till ett musikläger för tjejer och icke-binära. Det behövs, säger han.