Omöjligt. Mälaröarnas bussresenärer som saknar smartphone kan inte betala sina bussresor eftersom de inte kommer åt kortläsaren vid förarhytten. Foto: Stefan Källstigen

Politisk oenighet om plats för kortläsare

Ekerös bussresenärer som saknar smartphone kan inte betala med reskassa vid resans start. Politiskt råder det delade meningar om hur betalning ska ske framöver. "Folk måste få kunna göra rätt för sig", säger Jens Sjöström (S), oppositionsregionråd.

  • Publicerad 15:58, 22 jun 2021

De som inte kan aktivera sina kort ska slippa kallas för plankare.

Utan smartphone blir det svårt att åka buss från Mälaröarna. I alla fall om du reser med reskassa via SL:s accesskort.

Det går nämligen inte att aktivera ditt kort innan du kliver på bussen på grund av pandemin, och många hållplatser på öarna ligger långt ifrån försäljningsställen av lösbiljetter, något Mitt i har uppmärksammat tidigare.

Socialdemokraten Jens Sjöström, oppositionsregionråd med ansvar för trafikfrågor, tycker inte att situationen ska behöva fortsätta. Han ser flera fördelar med att flytta kortläsarna till dörrarna i mitten eller ha dem bak på bussarna.

SL har tidigare sagt att det skulle bli för dyrt att flytta kortläsarna, men Jens Sjöström tycker att det skulle vara en investering långsiktigt och samtidigt effektivisera bussresandet.

– Vi ser det som en permanent lösning med kortläsare där bak. Det har visat sig gå att flytta kortläsarna i andra regioner, säger han.

Undviker stopp

Ett annat skäl han lyfter är ett bättre trafikflöde.

– Det skulle även innebära att långa stopp vid påstigning undviks på samma sätt som det görs vid större knutpunkter där det finns biljettvärdar som läser av biljetten.

Han tycker även att det är viktigt att alla resenärer ska kunna göra rätt för sig från början och slippa gå via överklagan av böter.

– De som inte kan aktivera sina kort ska slippa kallas för plankare, säger han.

Mindre fusk

Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) har full förståelse för kritiken från de resenärer som hamnar i kläm i fall likt de rapporterade från Mälaröarna.

– Jag är inte nöjd förrän vi har en lösning, säger han.

Men synpunkten att det skulle vara bättre ha påstigning i mitten eller baktill delar han inte.

– Det är en dyr och dålig lösning. Jag har pratat med regioner som har prövat det och vi har själva prövat det med exempelvis Norrtäljebussarna. Erfarenheten är att det inte blir mindre trängsel, men att tjuvåkningen ökar, säger han.

Kristoffer Tamsons hänvisar till den fuskrapport som SL presenterade i våras och lyfter att skyddsglasen runt förarna kommer innebära att fler betalar.

– Det vi har sett hittills är att där det finns skyddsglas är andelen aviserade biljetter 90–95 procent. Innan dess var det nere på 30–40 procent som hade betalat.

För Mälaröresenärerna kan lösning nu ut att vara nära.

– Det förvaltningen har sagt är skyddsglas av polykarbonat ska vara på plats veckan efter midsommar, säger han.

Oense. Jens Sjöström (S), oppositionslandstingsråd med ansvar för trafikfrågor och Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd, ser helt olika på att flytta kortläsare bak i SL:S bussar. Foto: Anna Molander/ Erik Lejdelin

Så kan du köpa biljett utan smartphone

SL:s enkelbiljett går att köpa på flera sätt även utan smartphone.

Dels finns automater i biljetthallar och på en del perronger. Det går även att köpa över disk i spärrarna till tunnelbanan och pendeltåget.

Även hos ett ombud som säljer SL‑biljetter finns möjligheten. 

Har du ingen aktiverad biljett vid en kontroll väntar 1 500 kronor plus priset av en enkelbiljett i böter.

Källa: SL

Visa merVisa mindre

Ellie har räddat 500 krukor örter

Nyheter Ekeröbo tillverkade pesto och sålde vidare Ellie Nordberg har satsat på ett annorlunda sommarjobb. Med intresse för hållbarhet har hon startat företaget Rescued Herbs. I samarbete med en lokal örtagård har hon samlat in örter som annars...fredag 23/7 14:49

Unga författare bakom ny bok om Mälaröarna

Nyheter Populär skrivarverkstad blev digital Under våren har ungdomar skrivit noveller som nu har resulterat i en bok. Flera noveller från Mälaröarna tar plats i boken som går att låna eller köpa på biblioteken.fredag 16/7 15:52

Här ordnas svängiga jazzkvällar i Skå

Nyheter Förening hoppas locka Mälaröborna till folkparken Sugen på en svängom i parken? Under sommaren anordnar föreningen Jazz på Mälaröarna fyra coronasäkra konserter på Skå festplats, med hopp om många glada miner på dansbanan.fredag 16/7 15:28