Anställda och volontärer i den ideella föreningen Ny gemenskap möter dagligen ungefär 500 personer som står utanför samhället. Många är hemlösa. Samtidigt kan de ha psykisk ohälsa, en missbruksproblematik och leva segregerat på grund av sitt ursprung.

Nu ställer Ny Gemenskap, som har sin bas på Västberga gård, skarpa frågor till politikerna i en debatt inför valet. Frågorna gäller vad de vill göra för att minska hemlösheten och den sociala utsattheten i Stockholm.

Debatten äger rum den 28 augusti klockan 13.30–15.30 och gästas av samtliga partier i Stockholms kommunfullmäktige.

"Saknar rättigheter"

"Den enskilda människan får inte det stöd som behövs för att klara av sin vardag. Dessutom lever många asylsökande ungdomar i vår stad men som saknar rättigheter och har inga möjligheter till försörjning och bostäder men heller inte kan utvisas", skriver Ny Gemenskap i ett pressmeddelande där man berättar om debatten.

"Principer och regler upplevs av många gå före en individuell och smartare lösning som dessutom blir billigare för samhället om man lyssnar mer på den enskildes behov och önskemål", skriver man också.

Projekt läggs ner

Mitt i har tidigare berättat om Ny gemenskaps projekt Nya rum, som gett unga ensamkommande hjälp med allt från boende och mat till stöd i asylprocessen. Det projektet måste nu avvecklas, sedan både Stockholms stad och statliga Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor dragit in bidragen.

I Mitt i motiverade socialborgarrådet Jan Jönsson beslutet bland annat med att staden ger bidrag till sex andra organisationer som jobbar med målgruppen, som Stadsmissionen, Rädda Barnen och Röda Korset. Han förklarade också att alla partier i socialnämnden var överens om indragningen.

Den 28 augusti har politikerna alltså chansen att berätta vad de gör för de utsatta. Leder debatten gör Margaretha Svensson Paras, ordförande i Ny Gemenskaps styrelse, och Sven-Erik Wånell, en av grundarna.

mitti.se/nyheter/risk-att-fler-unga-hamnar-pa-gatan/repvft!6DtXUm97P9q4zO3TGWKg/