Tidigare har våra tidningar i både innerstaden och i Täby berättat om hur föräldrar och polis larmar om användningen av lustgas bland unga.

Och nu har trenden även nått Söderort.

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning har skickat ut information till skolorna som via skolplattformen uppmärksammar vårdnadshavare om problemet. Även skolor i Årsta-Enskede har nåtts av budskapet. Det handlar om att lustgas "ökat rejält i staden och att det innebär en hel del risker."

Andreas Lindfors, områdespolis i lokalpolisområde Globen, bekräftar ökningen och kallar det en ny trend. Och det är en tendens som oroar.

– Eftersom det inte är narkotikaklassat kan man få uppfattningen att det inte är farligt, men generellt är det bekymmersamt när yngre berusar sig, konstaterar han.

Även Felicia Alonzo vid Globenpolisen är inne på samma spår.

– Lustgas är inte brottsligt, men kan leda till syrebrist och då finns det även en risk att ungdomar som använder det blir utslagna.

Säljs på nätet och i butiker

Ingen av poliserna vi pratat med vet exakt hur utbrett det är, men båda vittnar om att de ofta hittar rester av lustgas i form av patroner eller större flaskor på marken. Brottsligt eller inte, polisen har i alla fall möjlighet att ingripa om de möter unga som är påverkade av lustgas.

– Det finns möjlighet att agera beroende på till exempel ålder. Om barnen befinner sig i riskmiljö kan vi köra hem dem om vi anser att det är motiverat, förklarar hon. 

Lustgas är en laglig substans som säljs både på nätet och i butiker, tanken är då att patronerna ska användas till gräddsyfoner för att göra flytande grädde vispad. Att andas in gasen, exempelvis genom en ballong, är däremot förenat med risker.