Som en del av den gångna trafikveckan har polisen fokuserat särskilt på brott i trafiken. De har satt upp vägspärrar och stoppat bilar.

– Vi har påträffat narkotika, vapen, efterlysta och folk som ska avtjäna straff. Samtidigt ramlar det in andra brott som onykterhet vid ratten och olovlig körning, säger insatschefen Oscar vid Norrmalmspolisen.

Under trafikveckan fokuserar poliser som vanligtvis jobbar med annat på trafiken.

Under trafikveckan fokuserar poliser som vanligtvis jobbar med annat på trafiken.

Fred Miller

Totalt greps sju personer på bland annat Centralbron och Kungsholmen. En av dem är misstänkt för grovt vapenbrott.

Fyra av dem greps vid Fridhemsplan och Essingen, alla misstänkta för narkotikabrott. Kronofogden var också också med för att utmäta till exempel bilar, kläder, solglasögon eller klockor.

– Man går på magkänsla. Det kan vara personer vi känner igen, det kan vara en trasig baklykta. Då stoppar vi dem. Sedan spinner det vidare och det kan visa sig att föraren är påverkad, säger Oscar.

– Det är roligt att jobba så fokuserat. Det blir som ett nät, och det fastnar alltid något i det.

Vissa kallar det för en pinnjakt för att visa resultat?

– Så är det absolut inte. Jag ser det som ett bra sätt att uppdaga brott.

Vad tänker du när du går fram till en bil?

– Jag är inte rädd men det är klart att man har ett högt säkerhetstänk.

Är det många som blir arga?

– Vissa blir upprörda, andra glada.

Under trafikveckan hade polisen även större fasta trafikkontroller på Drottningholmsvägen vid tunneln Hundra knutars backe strax väster om Fridhemsplan.

Dessa resulterade bland annat i att man upptäckte en förare utan körkort, ett par personer som körde drograttfulla och en man som körde samtidigt som han höll på med mobiltelefonen.

I flera fall stoppades bilar där det fanns så mycket narkotika att polisen misstänker att det rörde sig om planerad försäljning.

Under trafikveckan jobbar polisen även med civila bilar.

Under trafikveckan jobbar polisen även med civila bilar.

Fred Miller

Fyra personer greps i tre olika sådana ärenden. Två av gripandena var vid Hundra knutars backe och det tredje på Essingen.

Under trafikveckan hade polisen också större fasta trafikkontroller på Drottningholmsvägen vid tunneln Hundra knutars backe strax väster om Fridhemsplan.

– Det är en vanlig inkörsväg mot city om man kommer från olika håll, säger Ola Åkesson, kommunpolis på Kungsholmen.

Dessa kontroller och andra som utfördes på Kungsholmen resulterade bland annat att man upptäckte en person som körde utan körkort, ett par personer som körde drograttfulla och en man som körde samtidigt som han höll på med mobiltelefonen.

Men i flera fall stoppades bilar som det fanns så pass mycket knark i att polisen misstänker att det rörde sig om planerad försäljning.

Fyra personer greps i tre olika sådana ärenden i helgen som gick. Två av gripandena var vid Hundra knutars backe och det tredje på Essingen . I dessa fall misstänks alltså fyra personer för narkotikabrott i överlåtelsesyfte.

– Man misstänker att det skulle säljas vidare till andra.