När Mitt i går runt i Gubbängen har en vecka passerat sedan skjutningarna mot en fastighet och mot en lägenhet i ett flerbostadshus. Sarwar Golam både bor och jobbar i området; han äger en kiosk precis intill tunnelbanestationen.

– Visst märker man att många är oroliga, man förväntar sig inte att något sådant ska hända här. Jag känner själv ett visst obehag, säger Sarwar Golam, som vill se fler patrullerande poliser i området.

– Polisen borde ha mer resurser och större befogenheter. Men generellt är Gubbängen ett lugnt område, jag har haft butik här i över 20 år, säger han.

Efter skjutningarna. Sarwar Golam äger en kiosk intill tunnelbanan i Gubbängen, och tycker att området generellt är lugnt. "Man förväntar sig inte att något sådant ska hända här."

Efter skjutningarna. Sarwar Golam äger en kiosk intill tunnelbanan i Gubbängen, och tycker att området generellt är lugnt. "Man förväntar sig inte att något sådant ska hända här."

Angie Gray

Sarwar får medhåll från andra boende i området som Mitt i pratar med.

– Det är väldigt lugnt, ett familjeområde. Jag personligen känner mig inte orolig, men när jag skulle cykla hem på kvällen från Farsta för några dagar sedan så var min sambo lite nervös. Jag tror att det är viktigt att man är uppmärksam på vad som händer och pratar med sina grannar, men det är verkligen inte så att vi funderar på att flytta härifrån nu, säger en kvinna i 30-årsåldern.

En 80-årig kvinna från Hökarängen som bott i området hela sitt liv upplever det också som stillsamt.

– Men det är klart att man har påverkats av det som hänt. Jag var och handlade i Gubbängen och när jag kom hem såg jag på tv att det hade skjutits i närheten, säger kvinnan.

"Behöver vara vaksamma"

Polisen har ökat närvaron i de aktuella områdena, berättar Andreas Lindfors som är kommunpolis i Globens lokalpolisområde.

– Det är en av flera metoder som vi upplever är framgångsrika. Nu har vi fått utökade resurser vilket innebär att vi på vissa platser kan vara synliga i princip dygnet runt. Parallellt pågår ett väldigt intensivt underrättelsearbete med spaning och analys. Och vi sätter ett hårt tryck på nätverkskriminella med många kontroller, säger Andreas Lindfors och fortsätter:

– Man vill gärna säga till folk som frågar om de ska vara oroliga att de inte ska vara det. Men det pågår ett gangsterkrig, och alla behöver vara mer vaksamma. Vi också. Det är sorgligt att säga, men så är det.

Andreas Lindfors betonar vikten av att tipsa polisen om man ser något misstänkt.

– Man kan göra det via 114 14 eller polisens hemsida. I helgen var det ett tips från allmänheten som ledde till att vi kunde gripa misstänkta för grovt narkotikabrott.

Avspärrmingar i Farsta strand den 5 januari.

Avspärrmingar i Farsta strand den 5 januari.

Angie Gray

Mikael Sundberg är kommunpolis i Farsta. Han berättar att det efter de allvarliga händelserna i mellandagarna har kommit upp fler övervakningskameror kring de aktuella platserna. Polisen samverkar även med stadsdelsförvaltningarna, hyresvärdar och andra aktörer i området.

– Stadsdelarna har varit väldigt på tå och möjliggjort så att oroliga invånare har kunnat ringa och prata av sig. När vi från polisen har varit ute och träffat folk har vi inte mött den ökade oro som jag förväntade mig, men självklart känner flera ett obehag. Vi försöker vara så transparenta vi kan och svara på frågor, säger Mikael Sundberg.

"Nu råkade det hända här"

I Dalen skedde en detonation i en trappuppgång den 27 december. Annalena Sandgren och Baharan Kazemi från den ideella föreningen "Humans of Dalen" menar att det behövs en kraftsamling från samhällets alla instanser.

– Den organiserade brottsligheten är inte ett problem för just Dalen, utan något vi ser i hela landet. Nu råkade det hända här och självklart blir vi som bor här berörda, säger Baharan Kazemi.

Kraftsamling. Annalena Sandgren och Baharan Kazemi från den ideella föreningen "Humans of Dalen" menar att det behövs en kraftsamling från samhällets alla instanser.

Kraftsamling. Annalena Sandgren och Baharan Kazemi från den ideella föreningen "Humans of Dalen" menar att det behövs en kraftsamling från samhällets alla instanser.

Angie Gray

Hon lyfter att det finns mycket positivt i området.

– Vi vill bygga på det för att förhindra att unga hamnar snett. Vi behöver ha tillgång till kultur och mötesplatser. Själva aktiviteterna är inte lika viktiga som att vi träffas och lär känna varandra, gärna över generationsgränserna.

Grannsämjan är redan god. Ska man gå och handla kan det "ta en extra timme eftersom man stannar och pratar med folk".

– Många vill engagera sig. Det behövs en satsning och en samordning från politiskt håll. Drömmen vore att det fanns mötesplatser i alla bottenvåningar längs allén men just nu önskar vi oss en samlingsplats. Det kanske inte löser de stora samhällsproblemen, men de "mjuka värdena" är viktiga, säger Annalena Sandgren.

Sex grova brott på kort tid i söderort

Under julhelgen och mellandagarna skakades Stockholm av en rad grova brott. Flera detonationer och skottlossningar skedde i söderort.

På tisdagskvällen den 27 december fick polisen larm om höga smällar i en trappuppgång i Dalen. En boende upptäckte att det var rök i trappuppgången och att portdörren var skadad. Nationella bombskyddet var på plats och händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse.

Under natten till onsdagen, vid 02-tiden, avlossades skott mot en fastighet i Gubbängen. Efteråt hittade polisen tomhylsor på platsen. Ingen person i bostaden uppges ha blivit skadad, brottsplatsen spärrades av och en förundersökning om mordförsök inleddes.

Kvällen därpå inträffade ytterligare en skottlossning i Gubbängen, mot en dörr på samma gata.

Vid fyratiden på natten mot torsdagen greps två misstänkta tonårskillar, och ett skjutvapen hittades i området. Den äldre av de misstänkta, en 15-åring, häktades senare på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott.

– Polisen hade högre närvaro i området med anledning av det första mordförsöket och de misstänkta greps på bar gärning, säger Towe Hägg, Stockholmspolisens presstalesperson, till Mitt i.

Strax efter den andra skjutningen i Gubbängen, på onsdagskvällen 28 december, larmade flera Farstabor polisen efter att en hög smäll hade hörts i området.

På plats kunde polisen se att det skett en detonation vid en entré till ett flerbostadshus, med stora skador som följd. Platsen spärrades av och nationella bombskyddet kallades in. Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse.

Ytterligare detonationer

Natten till den 31 december detonerade ytterligare en sprängladdning, i en port till ett lägenhetshus i Rågsved. Ingen människa skadades men fastigheten fick omfattande skador. En brottsutredning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

Natten mot måndagen 2 januari inträffade även en mindre explosion i en trappuppgång i Bagarmossen, med splitterskador i trappuppgången som följd. Enligt de uppgifter som fanns i början på veckan ska ingen person ha skadats. Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse och en misstänkt har gripits.

Stockholmspolisens kommenderingschef Max Åkerwall säger till SVT att de har en ganska god bild av vilka som ligger bakom helgernas våldsdåd, men att kraftiga polisiära åtgärder krävs nu för att inte våldet ska eskalera ytterligare.

– Det är många pågående konflikter parallellt med varandra i Stockholm. Tidigare relativt stabila nätverk har luckrats upp och gamla allianser gäller inte fullt ut längre, det gör arbetet svårare för oss, säger Max Åkerwall till SVT.

Flera grova brott

Under juldagen sköts en 27-årig man ihjäl i Rinkeby.

Under nyårsaftonskvällen sköts en man i 20-års åldern till döds i Vällingby centrum, och två andra personer skadades.

En kraftig explosion inträffade strax efter klockan 03 natten mot måndagen, den 2 januari, i en port i ett flerbostadshus i Grimsta. Fyra personer är gripna och polisen utreder om det finns något samband mellan dödsskjutningen och sprängdådet.

Källa: Mitt i

Ännu en 15-åring häktad för skjutningar

Två 15-åriga pojkar är nu häktade, misstänkta för skotten mot ett flerbostadshus och en lägenhetsdörr i Gubbängen i mellandagarna.

Två skjutningar ägde rum i Gubbängen den 28 december. Först på natten då flera skott avlossades utifrån mot fasaden på ett flerbostadshus. Därefter sent på kvällen, då en dörr till en lägenhet på samma gata besköts med en stor mängd skott. Ingen person skadades fysiskt.

När den andra skjutningen ägde rum var polis redan på plats i området och kunde gripa två personer. En av dem, en 15-årig pojke, häktades senare misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott. I går, torsdag, blev han omhäktad – nu misstänkt även för den första skjutningen.

Samma dag häktades ännu en 15-åring misstänkt för samma brott: mordförsök och grovt vapenbrott vid båda tillfällena.

– Han anhölls i sin frånvaro den 10 januari och greps samma dag. Vi har bevis som kopplar honom till platsen men jag kan inte gå in på vad, säger åklagaren Karin Hammar.

Hur vanligt är det att två 15-åringar häktas?

– Man ska alltid vara restriktiv med häktning av personer under 18 år men vid vissa brott är det nödvändigt för att kunna bedriva utredningen. Annars finns risk att de påverkar vittnen och medmisstänkta eller på annat sätt förstör bevisning. Tyvärr ser vi allt fler unga som begår den här typen av brott.

Teorin: Fler inblandade

En ännu yngre person är också misstänkt i utredningen. Det handlar om en 14-åring som även han greps i Gubbängen. Eftersom han inte är straffmyndig har han omhändertagits av socialtjänsten.

– Det pågår en parallell utredning om hans delaktighet i det här, säger Karin Hammar.

Hur sannolikt är det att tre så unga personer planerar och utför den här typen av brott på egen hand?

– Vi undersöker om det finns fler inblandade, till exempel sådana som inte själva var på platsen. Vi vet inte med säkerhet men mot bakgrund av deras låga ålder kan vi anta att de inte varit ensamma om det här.

Tyvärr ser vi allt fler unga som begår den här typen av brott.