Två skjutningar ägde rum i Gubbängen den 28 december. Först på natten då flera skott avlossades utifrån mot fasaden på ett flerbostadshus. Därefter sent på kvällen, då en dörr till en lägenhet på samma gata besköts med en stor mängd skott. Ingen person skadades fysiskt.

När den andra skjutningen ägde rum var polis redan på plats i området och kunde gripa två personer. En av dem, en 15-årig pojke, häktades senare misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott. I går, torsdag, blev han omhäktad – nu misstänkt även för den första skjutningen.

Samma dag häktades ännu en 15-åring misstänkt för samma brott: mordförsök och grovt vapenbrott vid båda tillfällena.

– Han anhölls i sin frånvaro den 10 januari och greps samma dag. Vi har bevis som kopplar honom till platsen men jag kan inte gå in på vad, säger åklagaren Karin Hammar.

Hur vanligt är det att två 15-åringar häktas?

– Man ska alltid vara restriktiv med häktning av personer under 18 år men vid vissa brott är det nödvändigt för att kunna bedriva utredningen. Annars finns risk att de påverkar vittnen och medmisstänkta eller på annat sätt förstör bevisning. Tyvärr ser vi allt fler unga som begår den här typen av brott.

Teorin: Fler inblandade

En ännu yngre person är också misstänkt i utredningen. Det handlar om en 14-åring som även han greps i Gubbängen. Eftersom han inte är straffmyndig har han omhändertagits av socialtjänsten.

– Det pågår en parallell utredning om hans delaktighet i det här, säger Karin Hammar.

Hur sannolikt är det att tre så unga personer planerar och utför den här typen av brott på egen hand?

– Vi undersöker om det finns fler inblandade, till exempel sådana som inte själva var på platsen. Vi vet inte med säkerhet men mot bakgrund av deras låga ålder kan vi anta att de inte varit ensamma om det här.