– Oh my goooood!
När bibliotekarien Frida upptäcker vilka som slagit sig ned i ett hörn av biblioteket är det inget högspråkligt uttryck hon reagerar med.
Då har redan hennes kollega upptäckt samma sak. Men innan upptäckten med rutinmässig ton sagt "Vi stänger om några minuter".
Det blir ett ganska kort besök för 16-åringarna som berättar att de inte varit på Skarpnäcks bibliotek på många år.
– Nästan hela december är vi inbokade, säger Marx Mukaru när vi en stund senare sitter på pizzerian vid Skarpnäcks torg.
Marx Mukaru och Nasir Sarr besöker biblioteket för första gången på mycket länge. "Vi är ju mer inne i spoken word och den framförande konsten av poesi. Vi gillar mer att se poesin framföras, på Youtube och så" säger Marx Mukaru.
Angie Gray
Innan vi är ute ur bibblan har Marx Mukaru och Nasir Sarr nämligen fått en muntlig inbjudan om att komma tillbaka – för att framträda. Och det är inte den enda förfrågan de fått efter Sverigefinalen i tävlingen Ortens bästa poet på söndagskvällen. En jury bestående av kända musiker, författare och skådespelare utsåg barndomsvännerna till de två bästa. Marx Mukaru och Nasir Sarr var de enda under 18 år i final.
Marx Mukaru i finalframträdandet på Kulturhuset Stadsteatern. Förstaplatsen gav honom 50 000 kronor.
Poeter i "paketpris"
Över en tallrik strips som pizzerians personal hyllar dem med diskuterar de en inbjudan de fått av programmet Talkshow i radions P1.
– Vi ska fortsätta den här resan tillsammans. Vi kommer i ett "paketpris", säger Marx Mukaru.
Han knep första platsen i finalen. På så sätt har han fått mest uppmärksamhet. Men tvåan Nasir Sarr har inte passerat obemärkt förbi.
– Det var inte så många som visste att jag skrev. På skolan kommer folk fram och kallar en poet, säger Nasir Sarr.
Nasir Sarr i finalframträdandet.
Från D till A
Poesin gjorde entré i deras liv för ett par år sedan. I dag läser de båda ekonomi första året på gymnasiet, men det var på Erika Rodins svensklektioner på Skarpatorpsskolan de fick upp ögonen för konstformen och språket.
– Det var där det började, säger Nasir.
Läraren introducerade spoken word-poesi. Det är en poesiform som framförs med teatraliska uttryck och betoningar.
Båda höjde betygen i svenska.
– Jag gick från D i åttan till A i nian. Poesin blev min första kärlek, säger Marx som berättar att han numera ser poesi i nästan allt.
Döda fiskar följer strömmen
Marx har på sistone jobbat med metaforer i skrivandet och läser upp ett stycke ur "Flygande fisken". Berättarjaget vågar drömma och kämpar för att bryta sig loss och forma en väg ovanför strömmen som döda fiskar följer.
Nasir berättar att han ofta använder humor och dynamiska vändningar.
– När folk skrattar som mest vänder jag på allt och lägger fram den hårda sanningen.
De ser poesin som ett slags aktivism där de kan belysa orättvisor i samhället.
– Trots olika uttryck handlar våra dikter ofta i grunden om samma teman, förklarar Marx.
Samtidigt verkar de se Sverige som möjligheternas land. Och de går in helhjärtat i allt från skola, jobb och poesi till fotbollslaget Johanneshovs FF som de varit med att starta.
"Poesi kan vara ett sätt att konkretisera och reflektera över det som finns i det undermedvetna" säger Nasir Sarr som står till höger om vinnaren Marx Mukaru.
Angie Gray
Framträder i Skarpnäck
Tisdag den 17 december finns chans att se dem framträda på poesiklubben "Poesi på Piloten" i Skarpnäck. Och jo, samma dag även på "Red brick talks" på Boc på Pilottorget. Trots strålkastarljuset lär det inte vara några divor som dyker upp. Till det perspektivet bidrar deras stöttande föräldrar.
– Innan min morsa ens sa grattis sa hon "glöm inte att vara ödmjuk". I slutändan går det ju egentligen inte att tävla i poesi, säger Marx Mukaru.
Unga leder unga i nya Johanneshovs FF
En fotbollsförening av ungdomar – för ungdomar. Nybildade Johanneshovs FF lockar med gratis medlemskap och hård disciplin.
Det ska handla om talang, inte om pengar, säger de 15-åriga grundarna.
Det var passionen till fotboll som fick 15-åringarna Adrian Imani Herdies och Ryan Caruana att starta Johanneshovs FF i somras, vilket också uppmärksammats av P4 Stockholm.
– Vi träffades på en grillkväll genom en gemensam bekant. Vi klickade bra och tredje gången vi sågs bestämde vi oss för att starta laget, säger Ryan Caruana.
I föreningen är de flesta lika unga som killarna, såväl spelare som styrelsemedlemmar och tränare. De får viss hjälp av en föräldragrupp men det mesta gör ungdomarna själva.
– En av våra tränare är född 2008. Vi tror att det blir bättre när ungdomar tränar ungdomar, säger Adrian Imani Herdies.
Det kostar ingenting att spela i Johanneshovs FF.
– Vi vill inte att det ska handla om hur mycket man kan betala, utan hur engagerad och talangfull man är. Vi vet att folk har slutat i klubbar när deras föräldrar inte har haft råd längre. I framtiden får vi se om vi kommer behöva ta någon avgift, men den ska i så fall vara väldigt låg, säger Adrian Imani Herdies.
Viktigt att komma i tid
Ett av klubbens ledord är gemenskap. Men även disciplin. Att komma för sent återkommande gånger är inte okej.
– Man ska komma till träningarna, ha respekt för tränaren och visa att man vill spela, säger Adrian Imani Herdies.
Nu är det snart dags att anmäla laget till S:t Erikscupen och seriespel. I dag finns cirka 13 spelare i laget, men man välkomnar fler.
– Alla får spela med oss, oavsett tidigare erfarenhet. Sedan får vi så klart se hur startelvan blir. Men vi tror att spelare kan byggas upp i vårt lag, säger Adrian Imani Herdies.
Både han och Ryan Caruana har varit med i andra lag tidigare, men nu har de lagt fotbollsskorna på hyllan och intagit rollerna som sportchefer.
– Vårt jobb är att hitta spelare och tränare. Vi skulle inte kunna göra det här utan varandra, säger Ryan Caruana.
Johanneshovs FF tränar på Enskede IP på tisdagar, fredagar och söndagar.
Vi skulle inte kunna göra det här utan varandra.
Mimmi Epstein