Ett signalfel inträffade vid Solna vid 06-tiden. Det orsakar förseningar och inställda pendeltåg mellan Uppsala och Södertälje. Sedan tidigare ställer även ett växelfel mellan Södertälje syd och Flemingsberg till det med förseningar.

– Nu går tågen mot Märsta varje halvtimme i stället för varje kvart och tågen mot Uppsala går i oregelbunden halvtimmestrafik, säger SL:s pressjour Karolina Wickman.

Dessutom är vartannat pendeltåg på linje 42 och 43 mellan Älvsjö och Västerhaninge inställt fram till klockan 19.40 på grund av ett rälsbrott.

Det innebär halvtimmestrafik för alla tåg till och från Trågsund, Skogås, Vega och Jordbro, skriver SL på sin hemsida.

Det spårfelet beräknas vara åtgärdat först på fredagsmorgonen.

Trafikverket letar efter reservdel

Vid 09.30-tiden meddelade Trafikverket att de saknade en reservdel till det trasiga signalsystemet i Solna. Nu har de beställt en ny och felet ska vara löst i morgon bitti.

– Vi söker efter en reservdel. Vi har ett lager med olika delar till järnvägen, men just i det här fallet saknar vi en reservdel, sade presskommunikatören Lii Hylander på Trafikverket tidigare.

Järnvägsproblem i Stockholm är inget nytt. Men att det inträffar olika fel på samma dag är ovanligt, enligt Trafikverket

– Det är oturligt att det är så många fel som sammanföll, säger Trafikverkets presstalesperson Felicia Danielsson.

SL-biljett gäller hos SJ

Felen påverkar regional- och fjärrtåg. SL har inlett biljettsamverkan med Mälartåg och SJ på tågen till och från Uppsala. Det innebär att SL-biljetter gäller även på SJ- och Mälartåg och vice versa. Biljettsamverkan gäller tills att felet är löst.

Satte in bussar

På tunnelbanas röda linje var det stopp mellan Vårberg och Skärholmen på grund av växelfel. Förseningar och inställda avgångar förekom på hela linje 13. Resenärer hänvisades till ersättningsbussar.

– Det är fyra bussar som ersätter på sträckan och fyra till är beställda, säger Karolina Wickman.

UPPDATERING: Signalfelet på röda linjen åtgärdades strax efter klockan 08.30.

Dessutom drabbades Lidingöbanan av ett vagnfel. Flera avgångar mellan Baggeby och Gåshaga brygga ställdes in under morgonen.