Kändisar som Leif GW Persson, Anders Tegnell, Nour El Refai och Lena Andersson har redan varit klara för Rinkeby bokfestival, men när det fullständiga schemat släpptes förra veckan hade flera namn tillkommit till listan – bland annat Ulf Kristersson (M).

Statsministern ska samtala med historikern och författaren Henrik Berggren om ödesdigra val, i en programpunkt som kallas Sverige under andra världskriget.

– Det ska bli spännande att se hur det blir när han kommer. Det är roligt överlag att vi fått ihop ett så pass blandat program. Det kommer både stora, etablerade namn och andra mer okända, från olika platser, samtidigt som programmet genomgående har ett stort Järvafokus, säger Elisabeth Pollak, projektledare för bokfestivalen.

Elisabeth Pollak, projektledare för Rinkeby bokfestival.

Elisabeth Pollak, projektledare för Rinkeby bokfestival.

Privat

Pratar Booktok

Andra nyheter på listan är författarna Malin Persson Giolito och Arazo Arif, som deltar i ett samtal om att beskriva våld.

Författaren Faysa Idle från Tensta samtalar med Iman Elmi, välkänd familjelots i Rinkeby, om kriminalitet och familjesammanhållning utifrån Faysa Idles självbiografiska debutbok Ett ord för blod.

Augustprisvinnaren Lina Wolff och författaren Sami Said kommer diskuterar sina erfarenheter kring ”Intima förtroenden”.

– Det samtalet är något jag personligen är väldigt peppad för, det känns som en väldigt kul kombination. Andra saker jag ser fram emot är ungdomslitteraturpanelen, som bland annat ska prata om Booktok (en undergrupp på appen Tiktok som fokuserar på böcker och litteratur, reds. anm.), som är väldigt stort bland kidsen. Det blir kul att få in det också, säger Elisabeth Pollak.

Sista förberedelserna

Festivalen hålls 24–25 maj, och går i år under temat “Där Sverige möts”.

Det kommer finnas flera scener med parallellt pågående programpunkter i både Rinkeby Folkets Hus, Rinkeby bibliotek, Rinkebyskolan och Rinkebyhallen.

– Just nu försöker vi få ihop det sista och förbereda alla detaljer, det är mycket kring mat, vem som ska fixa vad, och så. Vi har runt 40 volontärer, det har varit ett stort engagemang, men vi skulle egentligen behöva tio till, så om man känner för det går man gärna höra av sig, säger Elisabeth Pollak.

Hela programmet går att hitta på Stockholms stadsbiblioteks hemsida.