Positiv pandemieffekt. Pendeltågen var bättre än någonsin tidigare på att hålla tiden i fjol. Foto: Johan Sjölund

Pendeltågen punktligare än någonsin 2020

Pendeltågen i Stockholm slog rekord i punktlighet i fjol. Över helåret kom 96 procent av tågen fram i tid.

  • Publicerad 10:20, 28 jan 2021

– Punktliga tåg som rullar i full trafik visar att kollektivtrafiken klarar av att prestera under en utmanande tid. Det ska kollektivtrafikens hjältar till medarbetare tackas för, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

Även för tunnelbanan var 2020 ett rekordår, med punktlighetssiffror som landade på 99 procent.

En starkt bidragande faktor är förstås att resenärerna har varit färre än vanligt under coronapandemin. Men SL:s operatör har också arbetat mer effektivt för att köra i full trafik och sprida belastning mellan tåg, anpassa körtiderna efter faktiska behov och skapa tillräcklig robusthet för att hantera de mindre avvikelser som trots allt inträffar dagligen.

Förnyat samarbete

Flera gemensamma insatser på underhållssidan har också bidragit till att säkra en förbättrad pendeltågstrafik, och i december 2020 förnyades samarbetet mellan MTR, Trafikverket och Region Stockholm.

– Att 99 av 100 tunnelbanetåg och 96 av 100 pendeltåg kommer i tid är inte att underskatta. Det är en trygghet för den som verkligen måste resa under, genom och efter pandemin, säger Kristoffer Tamsons.

Pendeltågens punktlighet på 96 procent i fjol är en ökning med 2,4 procentenheter jämfört med 2019 och med 6,4 procentenheter jämfört med 2018.

SL räknar ett tåg som punktligt om det ankommer till sin station inom 3 minuter från avsatt tid. Detta skiljer sig från Trafikverket, som mäter punktligheten på den svenska järnvägen med en mer generös förseningsgräns på 5 minuter.

Tågens punktlighet 2020

Alla tåg i Sverige: 93,5 procent i tid.

Långdistanståg: 86,7 procent.

Godståg: 82,9 procent

Alla pendeltåg i hela Sverige: 92,7 procent.

Pendeltåg i Stockholm: 96 procent.

Tunnelbanan i Stockholm: 99 procent.

Visa merVisa mindre

Skolor håller stängt efter sportlovet

Nyheter Elever vittnar om tuffare krav med distansundervisning Högstadie- och gymnasieskolorna i Sollentuna håller stängt under vecka 10 för att minska risken för smittspridning efter sportlovet. Då är det distansundervisning som gäller, något som innebär en...fredag 26/2 15:30

Gillbogården redan tömd – alla äldre har flyttat ut

Nyheter Personal på Edsbergs äldreboende får gå I november beslutade vård- och omsorgsnämnden att Gillbogårdens äldreboende skulle stängas. En plan för flytten av de boende skulle tas fram och presenteras i mitten av februari – men då hade alla de...fredag 26/2 12:26