Från augusti 2022 är det möjligt att blippa sitt gröna kort och sitt betalkort både i mitten och längst bak på fyrans bussar.

(Det blåa accesskortet kan du fortfarande bara blippa längst fram hos föraren.)

Förhoppningen är att bussarnas snitthastighet ska öka när passagerarna inte behöver köa till dörren längst fram för att komma på.

Försöket ska pågå i några år, innan man utvärderar.

Friåkning med barnvagn

För passagerare med barnvagn har det länge varit fritt att åka buss där det skulle betyda att barnet blev lämnat obevakat medan den vuxne gick fram till föraren och blippade.

Men kanske inte så länge till.

Under försöksperioden med blippare vid alla dörrar på fyrans buss fortsätter passagerare med barnvagn åka fritt, trots att de nu kan blippa utan att behöva lämna barnet obevakat.

Kan ändras

Anledningen är att det blå accesskortet inte fungerar på de nya kortläsarna och att det kan finnas bussar där man inte hunnit få upp läsarna. Oförutsägbarheten gör alltså att en passagerare med barn i vagn lugnt kan gå på utan att blippa på fyrans bussar.

Skulle försöket bli permanent och spridas till andra linjer kan det dock komma att ändras.

– Hypotetiskt, om det någon gång i framtiden skulle installeras valideringsmaskiner för biljetter vid alla dörrar på alla bussar så kan det vara rimligt att även resenärer med barnvagn behöver blippa biljett, säger Claes Keisu, presstalesperson på SL.

Passageraren Linda Kamaj väntar på fyran vid S:t Eriksplan med sin lilla bebis. Hon säger att hon ofta nyttjar bussen bara några få stationer.

– Skulle det börja kosta skulle jag gå istället. Det är en sak om man har ett månadskort såklart, men det har inte jag. Då blir det väldigt dyrt att betala styckvis för en hel resa, när jag bara ska åka några stationer.