Mottagningar som får skattemedel för vård de inte utfört, som inte journalför eller undanhåller skatt. Privatläkare som skriver ut narkotikaklassade läkemedel till missbrukare.

Det är sådant som Region Stockholms enhet mot oegentligheter och välfärdsbrott ska sätta stopp för.

Häromveckan fick enheten besök av Lena Hallengren (S), socialminister i den tidigare regeringen, och finansregionrådet Aida Hadzialic (S).

– Jag är mån om att resurserna i välfärden används rätt, och tycker det är intressant att besöka den region som har mest upphandlad vård och störst andel privat vård i hela Sverige, sade Lena Hallengren.

Många avtal

Stockholm är den första regionen i Sverige som har en särskild enhet som ska avslöja vårdgivare som försöker sko sig på systemet. Enheten inrättades 2022.

Det finns omkring tusen olika vårdgivare i regionen. Deras verksamhet regleras i avtal. Totalt handlar det om över 2 000 olika avtal.

Aida Hadzialic menar att det är alltför många oseriösa vårdgivare som fått tillträde till vården:

– Det finns en del att hinna ikapp, och nu spänner vi bågen, sade hon.

Matilda Hultgren, enhetschef, poängterar dock att "majoriteten av vårdgivarna är jättebra" och att samarbetet är gott.

Avvikelser

Men ibland kan de se att en vårdgivare avviker från andra med samma uppdrag, till exempel när det gäller andelen läkarbesök eller diagnoser som ger extra betalt. Ibland får de in tips, eller signaler från Patientnämnden om att det inte står rätt till.

Om vårdgivaren tagit för mycket betalt av regionen krävs pengarna tillbaka.

– Vi är också skyldiga att ge dem en chans till rättelse. Men om det är patientosäkert tar vi till omedelbara åtgärder, säger Matilda Hultgren.

Polisanmäls

Avtalet med vårdgivaren kan då sägas upp, som häromsistens med den fertilitetsklinik som förutom att ta betalt för vård de inte hade rätt till också orsakat vårdskador och undanhållit skatt.

Det kan också bli en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, eller en polisanmälan för bedrägeri.

De senaste åren har återkrav om 125 miljoner kronor polisanmälts, och felaktiga framtida utbetalningar om 50 miljoner kronor om året stoppats.

Ätstörningsklinik krävs på 47 miljoner av regionen

Region Stockholm menar att Mando-klinikerna tagit för mycket betalt för ätstörningsvård.

– Cyniskt politisk spel, menar vd Cecilia Bergh.

Stockholm

Mandolean AB, som bedriver ätstörningsvård för Region Stockholms räkning, har enligt regionen fått för mycket betalt.

Det uppdagades förra året, vid en uppföljning av avtalet, och en varning utfärdades tidigare i år.

Ersättning om 47 miljoner kronor har felaktigt betalats ut sedan avtalet ingicks 2019.

Främst handlar det om att patienter som använt Mandometer, ett medicintekniskt hjälpmedel, rapporterats som ”internetförmedlad ­psykologisk behandling”.

Någon kontakt med personal har inte noterats i de granskade journalerna, och då berättigar det inte till ersättning.

Men enligt Cecilia Bergh, vd vid Mandolean AB, har regionen ändrat definitionen av vårdtjänster och vårdkontakter från det som angavs när de fick uppdraget.

– Dessa ensidigt ändrade definitioner har sedan lagts till grund för återbetalningskravet. Det saknas dock stöd i avtalet att ändra definitionerna, skriver hon i ett mejl.

Regionen uppger att rättsliga åtgärder är att vänta om inte pengarna betalas tillbaka.

En fråga för domstol

Cecilia Bergh menar dock att Mandolean kommer att få rätt i domstol, men att det lär dröja och att de vid det laget har fått lägga ner.

Det var i somras som regionen beslöt att inte förlänga avtalet med Mandolean AB. Slutenvård och avancerad dagvård ska nu bara bedrivas i regionens regi. Öppenvård ska finnas inom psykiatrin och Bup.

Ansvarig politiker Sandra Ivanovic Rubin (MP) har tidigare sagt till Mitt i att det inte har med felrapporteringen att göra.

Kristdemokraterna har dock ifrågasatt att Mandolean inte får fortsätta, och krävt att en oberoende granskning görs.

Cecilia Bergh menar att Mandolean är utsatt för ett ”cyniskt politiskt spel”:

– Genom att nu kräva summor som står för en tredjedel av våra klinikers omsättning vill de rödgröna helt enkelt stänga vår verksamhet omgående.

Läkare skrev ut knark och falska PCR-intyg

Läkaren skrev ut narkotika till missbrukare, utfärdade falska PCR-intyg och struntade i bokföringen. Nu åtalas han för bland annat grovt narkotikabrott.

Stockholm

Läkaren, som är i 55-årsåldern, har haft mottagning på Östermalm. Men patientbesöken har inte alltid bokförts.

Enligt den stämningsansökan som lämnats in till Stockholms tingsrätt handlar det om utebliven bokföring för nästan 13 miljoner kronor mellan 2019 och 2022.

Falska dollars på kontoret

I höstas anmälde Skatteverket läkaren för att inte ha redovisat inkomster och inte betalat arbetsgivaravgifter. Han ska även ha utfärdat falska PCR-intyg till fem personer, förvarat 30 000 US-dollar i falska sedlar på mottagningen, och tagit emot mutor för att skriva ut dopningspreparat.

Läkaren har också under årens lopp skrivit ut stora mängder narkotiska preparat, som enligt åtalet varit ämnade att säljas vidare på gatan, bland annat 3 000 tabletter av den beroendeframkallande opioiden Oxycontin.

Även två av patienterna åtalas för grovt narkotikabrott.

Åklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption är förvånad över att läkaren kunnat verka så länge.

– Jätteförvånad. Ivo hade känt till det här i över ett år, men det var inte förrän han häktades i höstas som de agerade. Man undrar hur många som ska dö innan de reagerar, säger han.

Mottagningen har drivits privat, och läkaren har sedan 2016 haft ett samverkansavtal enligt lagen om läkarvårdsersättning, LOL, med Region Stockholm.

Men våren 2021 beslöt man att hålla inne utbetalningarna, och drog även in hans arbetsplatskod, vilket innebar stopp för att skriva ut recept med högkostnadsskydd.

Hsan avgör

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, begärde i höstas läkarens behörighet att förskriva narkotiska läkemedel ska dras in. Ärendet ligger nu hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, Hsan.

Läkaren nekar till samtliga brottsanklagelser. Om han döms är ett flerårigt fängelsestraff att vänta, enligt åklagaren. För grovt narkotikabrott är två år minimum, och grovt bokföringsbrott kan ge upp till sex år.

Läkaren åtalas för många brott

Grovt narkotikabrott

Grovt bokföringsbrott

Grovt skattebrott

Olovlig befattning med falska pengar

Osant intygande

Tagande av muta

Dessutom yrkas på en företagsbot om fem miljoner kronor, samt näringsförbud i sju år.

Källa: Stockholms tingsrätt

En läkare med mottagning på Östermalm ställs inför rätta för bland annat narkotikabrott och bokföringsbrott.

En läkare med mottagning på Östermalm ställs inför rätta för bland annat narkotikabrott och bokföringsbrott.

Läkare skrev ut knark och falska PCR-intyg

Läkaren skrev ut narkotika till missbrukare, utfärdade falska PCR-intyg och struntade i bokföringen. Nu åtalas han för bland annat grovt narkotikabrott.