Privata Eliva Clinic AB har haft avtal med Region Stockholm sedan 2020 inom vårdval specialiserad gynekologi.

I november 2022 konstaterade Skatteverket att kliniken struntat i att redovisa inkomster om 600 000 kronor.

När regionen blev varse det inleddes en granskning, och den har nu lett till att hälso- och sjukvårdsnämndens avtalsutskott sätter ner foten.

Omedelbart förbud

Från den 18 januari 2024 förbjuds kliniken att ta emot nya patienter för regionens räkning. Patienter som inbokats för abort får dock tas emot och pågående behandling för assisterad befruktning får slutföras.

Granskningen omfattar 252 patienter och 2 221 fakturerade vårdkontakter, och visar på stora brister i journalföringen, avvikande behandlingar som i flera fall resulterat i vårdskador, varav livshotande i ett fall, men utan att det anmälts enligt Lex Maria.

För många ägguttag

Utöver det har kliniken vid 56 tillfällen debiterat för fler IVF-behandlingar med ägguttag per patient än den gräns om tre som regionen betalar. 1 035 450 kronor har felaktigt debiterats, visar granskningen.

Enligt Skatteverkets beslut har kliniken underlåtit att redovisa över 600 000 kronor i inkomster för skönhetsbehandlingar, som dock inte utförts för regionens räkning.

Det är också något som klinikens företrädare påpekar till sitt försvar.

– Vi anser att beslutet är felaktigt, och utreder nu hur vi ska ta nästa steg, säger Elivas verksamhetschef Kenneth Sörensen.

Ingen skada skedd?

Att inga Lex Maria anmälningar gjorts beror enligt honom på att inga patienter kommit till skada, tvärt emot vad regionens utredning visar.

Och när det gäller de felaktiga IVF-debiteringarna menar han att det skett några misstag, när patienter velat fortsätta behandlingen och varit beredda att betala själva.

– Det har inte skett systematiskt, och de pengarna har vi betalat tillbaka, säger han.

Men regionen kräver nu att kliniken betalar tillbaka minst 1,2 miljoner kronor ytterligare, och det är inte aktuellt att ha överseende med bristerna, enligt Talla Alkurdi (S) hälso- och sjukvårdsregionråd:

– De ekonomiska felaktigheterna och framförallt patientsäkerhetsriskerna är så pass allvarliga att avtalet måste sägas upp. Patientsäkerhetsbristerna där en patient exempelvis fått livshotande skador till följd av felbehandling är mycket upprörande, säger hon.