Stockholm

Läkaren, som är i 55-årsåldern, har haft mottagning på Östermalm. Men patientbesöken har inte alltid bokförts.

Enligt den stämningsansökan som lämnats in till Stockholms tingsrätt handlar det om utebliven bokföring för nästan 13 miljoner kronor mellan 2019 och 2022.

Falska dollars på kontoret

I höstas anmälde Skatteverket läkaren för att inte ha redovisat inkomster och inte betalat arbetsgivaravgifter. Han ska även ha utfärdat falska PCR-intyg till fem personer, förvarat 30 000 US-dollar i falska sedlar på mottagningen, och tagit emot mutor för att skriva ut dopningspreparat.

Läkaren har också under årens lopp skrivit ut stora mängder narkotiska preparat, som enligt åtalet varit ämnade att säljas vidare på gatan, bland annat 3 000 tabletter av den beroendeframkallande opioiden Oxycontin.

Även två av patienterna åtalas för grovt narkotikabrott.

Åklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption är förvånad över att läkaren kunnat verka så länge.

– Jätteförvånad. Ivo hade känt till det här i över ett år, men det var inte förrän han häktades i höstas som de agerade. Man undrar hur många som ska dö innan de reagerar, säger han.

Mottagningen har drivits privat, och läkaren har sedan 2016 haft ett samverkansavtal enligt lagen om läkarvårdsersättning, LOL, med Region Stockholm.

Men våren 2021 beslöt man att hålla inne utbetalningarna, och drog även in hans arbetsplatskod, vilket innebar stopp för att skriva ut recept med högkostnadsskydd.

Hsan avgör

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, begärde i höstas läkarens behörighet att förskriva narkotiska läkemedel ska dras in. Ärendet ligger nu hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, Hsan.

Läkaren nekar till samtliga brottsanklagelser. Om han döms är ett flerårigt fängelsestraff att vänta, enligt åklagaren. För grovt narkotikabrott är två år minimum, och grovt bokföringsbrott kan ge upp till sex år.