Allt har pekat på ett maktskifte i Tyresö kommun när de tre borgerliga partierna M, C och KD ingått i en allians. Men för att få 31 mandat och majoritet krävdes stöd från SD, något som upprört många centerväljare.

Det upprörde även C-ledamoten Raymond Moubé som under kommunfullmäktiges första möte efter valet torsdagen den 27 oktober röstade emot den lokala partilinjen.

– Först och främst röstade jag inte mot partiet, jag röstade emot mina partikamrater. Men jag har majoriteten av centerpartisterna bakom mig, så jag röstade för partiet, säger Raymond Moubé.

Skälet till beslutet är enligt Raymond Moubé att ett samarbete med Sverigedemokraterna går emot Centerpartiets riktlinjer.

– Jag röstade för att få bort Sverigedemokraterna från styret av vår kommun. Det var den rätta saken att göra som centerpartist.

När han bytte sida flyttade också två ersättare, Richard Norin och Hanne Sofia Carlsson, över till det nya styret.

V med i förhandlingar

Detta innebär att Socialdemokraterna, som gick starkt framåt i kommunalvalet i Tyresö, behåller makten i kommunen tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna och Raymond Moubé (C).

– Det känns väldigt bra och jag är otroligt glad att Centerpartiet visar ett sådant civilkurage och står för sin partilinje, säger Anita Mattsson (S), som får nytt förtroende som kommunstyrelsens ordförande.

Trots den oförutsedda situationen skulle en budget presenteras till den första november. För att få stöd för budgeten valde det förra minoritetsstyret med S, L och MP att ta in Vänsterpartiet i värmen och Raymond Moubé.

Efter en helgmangling kom de överens och presenterade ett förslag i tisdags.

– Vi har suttit i helgen och jobbat fram en budget i en stor samförståndsanda med glada miner. Vi har tuffa ekonomiska tider framför oss, men trots detta har vi nu en budget där vi kan fortsätta satsa på arbetet inom olika områden och samtidigt ta ansvar för de effektiviseringar som krävs, säger Anita Mattsson (S).

Mats Lindblom (L), som är kommunstyrelsens vice ordförande, menar att Tyresö har god kontroll över ekonomin och står på en stadig grund som resultat av tidigare mandatperiod.

– Naturligtvis påverkar lågkonjunkturen och inflationen budgeten och det finns även en risk att vi kommer gå back, men tack vare fantastiska resultat från förra mandatperioden har vi avsatt en stor reservfond som vi nu kan använda.

– Därför känner vi oss ganska komfortabla att vi inte behöver göra neddrag, utan vi kan säkra de satsningar vi tidigare gjort på skola och annan välfärd.

Enligt Inger Gemicioglu (V) fungerade samarbetet med budgeten ovanligt bra.

– Det är ändå historiskt unikt att dessa fem partier arbetar tillsammans med en budget. Vi alla kunde enas om att vill vi fortsätta jobba med och utveckla de områden som vi satsat på tidigare.

Viktigaste prioriteringarna

Enligt Anita Mattsson (S) ska det nya styrets politik genomsyras av kvalitet i välfärden.

– Att fortsätta att leverera en riktigt bra kvalitet på samtliga verksamhetsområden till Tyresöborna.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill driva miljö- och klimatarbetet samt det förebyggande sociala arbetet på en fortsatt hög nivå.

– Vi har en klimatplan som vi ska följa och har till exempel ett mål om att ha netto noll klimatavtryck år 2030. Vårt klimatarbete i kommunen rankas som topp 10 i Sverige, det måste vi hålla i, säger Marie Åkesdotter (MP).

– Nu när Centerpartiet är med i styret kommer vi att fortsätta arbetet med tryggheten som är ett fokusområde för oss, säger Raymond Moubé (C).

– Sen får vi inte slå oss till ro när det gäller ekonomin heller. Vi måste fortsätta stötta kommunens förvaltningar, det är nyckeln till att vi kan få loss resurser åt till exempel förebyggande insatser, säger Mats Lindblom (L).

Nya styret ännu oklart

Nu återstår arbetet för kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S) att försöka få ihop den nya majoriteten. Förhandlingarna om hur det kommande samarbetet ska se ut har ännu inte börjat.

– Vi har helt enkelt inte haft tid, hittills har det bara handlat om att bli klara med budgeten. Först nu kan vi börja fokusera på hur vi ska styra kommunen, säger Anita Mattsson (S).

– Det är viktigt för Centerpartiet att fortsätta stå för sina grundvärderingar. Det enda krav jag kommer ställa är att politiken gynnar Centerpartiet och Tyresöborna, säger Raymond Moubé (C).

– Det är inte färdigdiskuterat hur fortsättningen ska bli, men det är klart att vi i Vänsterpartiet skulle önska att fortsätta arbeta på samma sätt som vi gjorde med budgeten, säger Inger Gemicioglu (V).