En färsk kartläggning av drogscenerna i länet visar positiva resultat. I dag finns 53 öppna drogscener i 8 av länets 26 kommuner. Det innebär att tio öppna drogscener har försvunnit under förra året. Bagarmossens centrum har strukits.

En öppen drogscen är en plats där langning och narkotikaanvändning är så vanlig att allmänheten känner sig störd eller otrygg. Tidigare klagade också butiksägare i Bagarmossen på langare som gömde knark inne i affären.

– Vi funderade redan förra året på om klassificeringen skulle tas bort, säger kommunpolisen Alvaro Torres som lyfter både mobila ordningsvakter, områdesvärdar, nattvandrare och allmänhet som bidragande.

Flera insatser

I ett pressmeddelande skriver polisen och stadsdelsförvaltningen om ökad patrullering av polisen, bättre belysning på strategiska platser, ny poliskamera, utökade sociala insatser samt att Skarpnäckslyftets områdesvärdar prioriterat centrum.

– Våra gemensamma insatser har gett resultat och minskat den drogrelaterade brottsligheten i och runt centrum, säger Tobias Lövström, chef för lokalpolisområde Globen i pressmeddelandet.

Man nämner också olika arrangemang som bidragande till utvecklingen. Bagisfestivalen, sommartorg med öppna verksamheter för seniorer, en möbelutställning av studenter från Malmstens Linköpings universitet, liksom utomhusbio och kulturföreställningar som arrangerats i samarbete med civilsamhället. 

Flyttar runt i Skarpnäck

Skarpnäcks torg som fick poliskameror 2022 finns dock kvar på listan över drogscener i länet. Här har den geografiska ytan för drogscenen dock växt till att även innefatta kvarter i närheten av Skarpnäcks torg. I Skarpnäck har polisen legat på med ökad närvaro sedan våldsdåden 2022. Det gör att säljarna och brukarna försöker att hålla sig undan.

– Man flyttar runt på gårdarna, säger kommunpolisen Alvaro Torres.

Fler poliskameror på gång i Hammarby-Skarpnäck

Polisen hoppas på 800 kameror i länet om ett par år.

I höstas fick Bagarmossen en övervakningskamera och näst på tur står Björkhagen och Kärrtorp.

Redan i februari kan de vara på plats.

Vid påsk 2022 fick Skarpnäck sin första poliskamera. Snart därefter sattes kameror upp vid Skarpnäcks torg och på Skarpnäcks allé mitt emot kulturhuset. I september 2023 kom den fjärde upp på en stolpe utanför Ica på Skarpnäcks allé.

– Det har att göra med händelser som skett i närtid. Bland annat två sprängningar i närområdet, sa kommunpolisen Alvaro Torres i höstas.

Material från polisens kameror i Skarpnäck har bland annat använts för att klara upp ett butiksrån och ett åldringsbrott. Bilder från kamerorna har exempelvis även funnits med i utredningen av skjutningen i skejtparken påsken 2022.

Bagarmossen i höstas

I Bagarmossen har polisen tidigare inte sett ett tillräckligt behov. Men sedan i höstas finns en kamera med utsikt över torget utanför t-banan. När Mitt i talar med kommunpolisen skriver han på ett underlag med förhoppningen om att kameran blir permanent.

– Vi har sett hur kriminella individer rört sig i området, säger Alvaro Torres.

I oktober efterlyste åklagaren Lisa Dos Santos iakttagelser från centrum av den 13-årige pojke som senare hittades mördad i Haninge. Då fanns ingen kamera i centrum, men enligt Alvaro Torres har det inte varit avgörande för beslutet.

I dag finns drygt 300 kameror i Stockholms län. Men polisen jobbar på utökad övervakning. Under 2026 hoppas man på cirka 800 kameror i länet.

– I bästa fall. Det är vår förhoppning, säger Stefan Singman, sektionschef för kamerabevakningen i Stockholm.

Stefan Singman, sektionschef för kamerabevakning och analys på polisen.

Stefan Singman, sektionschef för kamerabevakning och analys på polisen.

Polisen

Redan i februari kan Björkhagen och Kärrtorp ha fått tillfälliga kameror, efter att polisen sett ordningsstörningar där.

Dataprogram hittar person

Om polisen inleder en förundersökning om brott kan personalen på kameracentralen tanka ned inspelningar från kameror i ett område. Med hjälp av dataprogram görs en automatisk sökning efter bilder av exempelvis en person eller bil. Dagens regler förbjuder dock att programmet används i realtid, något Stefan Singman vill att det ska bli ändring på. Inte bara för att lösa brott.

– Tänk dig ett scenario som gäller en försvunnen person eller en person som lämnat ett självmordsbrev. I dag är det mer en slump om vi hittar personen, säger Stefan Singman.

Tänk dig ett scenario som gäller en försvunnen person

Majoriteten positiva till kameror

Det är inte bara polisen som har kameror. Övervakningskameror finns också i exempelvis tunnelbanan och i butiker.

Kameror brukar kritiseras för att vara integritetskränkande.

Undersökningar har dock visat att många svenskar är positiva till övervakning av allmänna platser.

9 av 10 tillfrågade var 2019 positiva, enligt en undersökning utförd av Kantar-Sifo.

7 av 10 tillfrågade 2023 var positiva till användandet av ansiktsigenkänning i kameraövervakningen, enligt en undersökning av Internetstiftelsen.

Källa: Lunds universitet, Internetstiftelsen

I höstas kom poliskameran upp i hörnet av nyöppnade mjölkbaren i Bagis. Fler kan tillkomma i framtiden, exempelvis vid Lagaplan, enligt en polis på kamerasektionen som Mitt i talat med.

I höstas kom poliskameran upp i hörnet av nyöppnade mjölkbaren i Bagis. Fler kan tillkomma i framtiden, exempelvis vid Lagaplan, enligt en polis på kamerasektionen som Mitt i talat med.

Anders Björklund/Erik Lejdelin/Polisen

Fler poliskameror på gång i Hammarby-Skarpnäck

Polisen hoppas på 800 kameror i Stockholms län ✔Björkhagen och Kärrtorp står på tur