Vid påsk 2022 fick Skarpnäck sin första poliskamera. Snart därefter sattes kameror upp vid Skarpnäcks torg och på Skarpnäcks allé mitt emot kulturhuset. I september 2023 kom den fjärde upp på en stolpe utanför Ica på Skarpnäcks allé.

– Det har att göra med händelser som skett i närtid. Bland annat två sprängningar i närområdet, sa kommunpolisen Alvaro Torres i höstas.

Material från polisens kameror i Skarpnäck har bland annat använts för att klara upp ett butiksrån och ett åldringsbrott. Bilder från kamerorna har exempelvis även funnits med i utredningen av skjutningen i skejtparken påsken 2022.

Bagarmossen i höstas

I Bagarmossen har polisen tidigare inte sett ett tillräckligt behov. Men sedan i höstas finns en kamera med utsikt över torget utanför t-banan. När Mitt i talar med kommunpolisen skriver han på ett underlag med förhoppningen om att kameran blir permanent.

– Vi har sett hur kriminella individer rört sig i området, säger Alvaro Torres.

I oktober efterlyste åklagaren Lisa Dos Santos iakttagelser från centrum av den 13-årige pojke som senare hittades mördad i Haninge. Då fanns ingen kamera i centrum, men enligt Alvaro Torres har det inte varit avgörande för beslutet.

I dag finns drygt 300 kameror i Stockholms län. Men polisen jobbar på utökad övervakning. Under 2026 hoppas man på cirka 800 kameror i länet.

– I bästa fall. Det är vår förhoppning, säger Stefan Singman, sektionschef för kamerabevakningen i Stockholm.

Stefan Singman, sektionschef för kamerabevakning och analys på polisen.

Stefan Singman, sektionschef för kamerabevakning och analys på polisen.

Polisen

Redan i februari kan Björkhagen och Kärrtorp ha fått tillfälliga kameror, efter att polisen sett ordningsstörningar där.

Dataprogram hittar person

Om polisen inleder en förundersökning om brott kan personalen på kameracentralen tanka ned inspelningar från kameror i ett område. Med hjälp av dataprogram görs en automatisk sökning efter bilder av exempelvis en person eller bil. Dagens regler förbjuder dock att programmet används i realtid, något Stefan Singman vill att det ska bli ändring på. Inte bara för att lösa brott.

– Tänk dig ett scenario som gäller en försvunnen person eller en person som lämnat ett självmordsbrev. I dag är det mer en slump om vi hittar personen, säger Stefan Singman.