Klockan var 23.43 på påskdagen när tonåringen sköts med två skott i bröstet i skejtparken, strax nordöst om Pilottorget. Den skjutne lyckades ändå ta sig till sin flickvän som larmade 112. På sjukhuset bedömdes en av träffarna som livshotande.

Tonåringen har inte medverkat i rättegången i Södertörns tingsrätt. I ambulansen berättade han dock att han inte vet vem som skjutit och sedan i efterföljande förhör om hur han träffats både framifrån och bakifrån.

– Först träffas jag och då vänder jag åt vänster, springer och sen springer personen efter. Han springer efter. Hör många skott. 

Hissreparatör hittade vapnet

Den maskerade gärningsmannen flydde på elsparkcykel. Enligt tingsrättens dom var gärningsmannen en Järvabo i yngre tonåren som nu dömts till sluten ungdomsvård i ett år och tio månader för mordförsök och grovt vapenbrott.

Att en hissreparatör tre dagar senare hittade både revolver och kläder på ett hisstak i Skarpnäck utgör en viktig del av bevisningen.

På kläderna fann polisen dna från den nu dömde Järvabon, liksom krutstänk från revolvern som användes vid skjutningen i skejtparken.

I trapphuset med hissen fanns en kamera som fångade Järvabon på bild klockan 23.46 – tre minuter efter skjutningen i skejtparken. Han var maskerad och bar handskar. Järvabon har medgett att han är den maskerade personen som går in i huset, men nekar till att vara skyldig till brotten.

Till tingsrätten sa Järvabon att han kommit till Skarpnäck för knarkaffärer och att personen han skulle träffa i all hast dök upp, talade om skottlossning, och ville byta kläder med honom, vilket han gick med på. Kläderna gömde han på det aktuella hisstaket, men Järvabon som i polisförhör konsekvent svarat ”ingen kommentar” sa till tingsrätten att han inte lade dit revolvern.

Polisen mätte tiden

Enligt Södertörns tingsrätt är det dock fastslaget att Järvabon ligger bakom skjutningen. Förutom dna-bevisningen lutar man sig mot vittnesmål från tre olika personer som sett en maskerad man åka i riktning mot adressen.

Polisen har mätt upp tidsåtgången för att färdas från skejtparken till adressen. Tiden stämmer överens med den då Järvabon fångades av kameran i trapphuset. Enligt tingsrätten är bevisningen sammantaget så stark att det är ställt utom rimligt tvivel att Järvabon är gärningsman.