Solen slår hårt mot taket på Katarinahuset vid Slussen, där restaurangen Pelago tagit form. En del snickrande kvarstår, men i princip är allt klart inför den stundande premiären.

– Vi får tacka någon högre makt för vädret, säger restaurangchefen Gustav Norberg.

Den stora takytan får flera olika delar – ett område med scen, en för mer barhäng, en med bekvämare möbler och en väderskyddad pergola för mer traditionell servering.

– Vår utgångspunkt var att skapa stämning som på en kultur- och matfestival. Känslan vi är ute efter är en sommardag utan slut. Det är i fokus, utsikten är en bonus.

Restaurangchefen Gustav Norberg och Matilda Jackson, vice vd på Svenska brasserier.

Restaurangchefen Gustav Norberg och Matilda Jackson, vice vd på Svenska brasserier.

Pekka Pääkkö

Musik hela sommaren

Det väntar även flera livespelningar. Musiken ska vara somrig och beat-driven.

– Vi har en fem meter lång grill, så i matväg är det grillat i fokus. Inspirationen hämtar vi från många ställen, som Mellanöstern och Sydamerika. Varma smaker och kryddor, säger Gustav Norberg.

Flera barer ryms på taket. Den som inte orkar köa kan vända sig till en av dem med hjul.

– Vi har sagt att det alltid ska finnas en bar tre steg ifrån.

Prismässigt ligger en vanlig öl på 85 kronor, maten från grillen från 175 kronor och uppåt.

Nedanför Pelago har Café Klotet sin uteservering. Båda krogar tillhör Svenska brasserier.

Nedanför Pelago har Café Klotet sin uteservering. Båda krogar tillhör Svenska brasserier.

Pekka Pääkkö

En av flera nya krogar

Bakom etableringen står Svenska brasserier. Pelago blir deras sjätte krog i krokarna. Bara i huset har de även Gondolen och Café Klotet, även de med uteservering på tak.

– Det blir en tredje restaurang, men den står helt på egna ben, säger Matilda Jackson, vice vd på Svenska brasserier.

Som på löpande band har krogarna på kort tid slagit upp portarna. Lite under radarn öppnade de nyligen Tobak på Götgatan, mitt emot Riche Fenix. Men den är bara öppen för bokade sällskap.

Som det ser ut nu ska Svenska brasserier dock inte öppna några fler restauranger i området efter Pelago.

Pelago nås via gångbron från Mosebacke.

Pelago nås via gångbron från Mosebacke.

Pekka Pääkkö

Viktigt med säkerhet

Långt under restaurangen ses Stadsgårdsleden – den med höjdrädsla trivs nog bäst några meter från kanten. Säkerheten är viktig, menar Matilda Jackson. Vakter ska hålla ordning, även om det nedanför taket finns en utskjutande våning och det finns ett säkerhetsavstånd till kanten.

– Vi gör allt vi kan för att det ska vara så säkert som möjligt.

Pelago öppnar onsdag 15 maj.

Takbar på 760 kvm öppnar vid Slussen

Knappt hann senaste takbaren på Katarinahuset invigas innan en till ska på plats. Snart öppnar restaurangen Pelago med fyra barer och plats för 800 gäster.

Det blir Svenska brasseriers sjätte restaurang inom en radie av 400 meter.

På den 760 kvadratmeter stora ytan ovanpå Katarinahuset vid Slussen ska fyra barer, 200 sittplatser och 800 gäster rymmas. Det är en vidareutveckling av pop up-krogen Riche Pelago som tidigare låg på Djurgården.

All mat ska tillagas på en stor grill över öppen eld, likt hur kött förbereds i Argentina.

– Här finns fantastiska förutsättningar, med världens bästa utsikt och mycket yta. Till den fina utsikten vill vi bjuda på härlig stämning, god mat och avslappnad, lite festlig atmosfär, säger Matilda Jackson, vice vd på Svenska brasserier.

Krogkoncernen driver även intilliggande Gondolen och Café Klotet. De ser Pelago som en sista pusselbit för att göra husets övre våningar till en matdestination.

På Götgatan har de också Riche Fenix, The Hills och ska framåt öppna även restaurangen Tobak. Nu läggs alltså ett sjätte ställe till på listan. På bara några minuter till fots går det att passera dem alla.

Att så många öppnat på kort tid beror till stor del på att lokaler med stor potential blivit tillgängliga, menar hon.

– Vi funderar alltid på om det finns en risk att restauranger vi adderar kannibaliserar på varandra om de ligger tätt ihop. Men som jag ser det kompletterar våra ställen på Söder varandra, så det är jag inte nervös över.

Matilda Jackson ser heller ingen risk att de enskilda ställena förlorar sin familjära känsla när antalet krogar inom koncernen ökar.

– Varje ställe vi har är sitt eget och drivs av utvalda personer som gör sin grej. Så länge de får vara sin egen organism så går deras känsla inte förlorad.

Men räcker det inte med restauranger nu?

– För tillfället kanske. Vi får se vad som händer framåt.

Katarinahusets övre våningar huserar snart tre restauranger.

Katarinahusets övre våningar huserar snart tre restauranger.

Mostphotos/Arkivbild.

Del av nya Slussen

I bygget av nya Slussen, på Södermalmssidan, växer Mälarterrassen fram. Med i arbetet att utveckla platsen, som blir en terrasserad byggnad i tre våningar, är Atrium Ljungberg som även förvaltar Katarinahuset.

Mälarterrassen ska husera sex restauranger och öppnar 2026. Med andra ord blir det ännu mer krogtätt i Slussen.

– Hela Katarinahuset blir en destination i utvecklingen av nya Slussen. När vi framöver slår upp dörrarna till Mälarterrassen skapas ett pärlband av olika restauranger och mötesplatser i Slussen, säger Mattias Roussakoff, leasingansvarig vid Atrium Ljungberg, i en kommentar.

Pelago är en säsongsrestaurang och öppnar 15 maj 2024.

– Vi har inget stängningsdatum, utan vi öppnar och ser vad som händer. Det finns ju väderskyddade delar så vi vill gärna ha något slags verksamhet även efter sommarsäsongen, säger Matilda Jackson.

Ola Stålnacke, exekutiv kökschef vid Svenska brasserier, vice vd Matilda Jackson och restaurangchef Gustav Norberg.

Ola Stålnacke, exekutiv kökschef vid Svenska brasserier, vice vd Matilda Jackson och restaurangchef Gustav Norberg.

Pressbild

Takbar på 760 kvadrat öppnar vid Slussen

Fyra barer ✔ Plats för 800 gäster ✔ Öppnar till sommaren