På den 760 kvadratmeter stora ytan ovanpå Katarinahuset vid Slussen ska fyra barer, 200 sittplatser och 800 gäster rymmas. Det är en vidareutveckling av pop up-krogen Riche Pelago som tidigare låg på Djurgården.

All mat ska tillagas på en stor grill över öppen eld, likt hur kött förbereds i Argentina.

– Här finns fantastiska förutsättningar, med världens bästa utsikt och mycket yta. Till den fina utsikten vill vi bjuda på härlig stämning, god mat och avslappnad, lite festlig atmosfär, säger Matilda Jackson, vice vd på Svenska brasserier.

Krogkoncernen driver även intilliggande Gondolen och Café Klotet. De ser Pelago som en sista pusselbit för att göra husets övre våningar till en matdestination.

På Götgatan har de också Riche Fenix, The Hills och ska framåt öppna även restaurangen Tobak. Nu läggs alltså ett sjätte ställe till på listan. På bara några minuter till fots går det att passera dem alla.

Att så många öppnat på kort tid beror till stor del på att lokaler med stor potential blivit tillgängliga, menar hon.

– Vi funderar alltid på om det finns en risk att restauranger vi adderar kannibaliserar på varandra om de ligger tätt ihop. Men som jag ser det kompletterar våra ställen på Söder varandra, så det är jag inte nervös över.

Matilda Jackson ser heller ingen risk att de enskilda ställena förlorar sin familjära känsla när antalet krogar inom koncernen ökar.

– Varje ställe vi har är sitt eget och drivs av utvalda personer som gör sin grej. Så länge de får vara sin egen organism så går deras känsla inte förlorad.

Men räcker det inte med restauranger nu?

– För tillfället kanske. Vi får se vad som händer framåt.

Katarinahusets övre våningar huserar snart tre restauranger.

Katarinahusets övre våningar huserar snart tre restauranger.

Mostphotos/Arkivbild.

Del av nya Slussen

I bygget av nya Slussen, på Södermalmssidan, växer Mälarterrassen fram. Med i arbetet att utveckla platsen, som blir en terrasserad byggnad i tre våningar, är Atrium Ljungberg som även förvaltar Katarinahuset.

Mälarterrassen ska husera sex restauranger och öppnar 2026. Med andra ord blir det ännu mer krogtätt i Slussen.

– Hela Katarinahuset blir en destination i utvecklingen av nya Slussen. När vi framöver slår upp dörrarna till Mälarterrassen skapas ett pärlband av olika restauranger och mötesplatser i Slussen, säger Mattias Roussakoff, leasingansvarig vid Atrium Ljungberg, i en kommentar.

Pelago är en säsongsrestaurang och öppnar 15 maj 2024.

– Vi har inget stängningsdatum, utan vi öppnar och ser vad som händer. Det finns ju väderskyddade delar så vi vill gärna ha något slags verksamhet även efter sommarsäsongen, säger Matilda Jackson.