Ceremoni i regn. Kollektivtrafikregionrådet Tomas Eriksson (MP) och trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) invigde det nya körfältet för buss 4 på Odengatan i dag, fredag. Foto: Pekka Pääkkö

Odengatan har fått nytt bussfält

Fyran ska bli en expressbuss och nu görs olika försök för att få den att rulla fram snabbare. Först ut att få ett nytt körfält bara för bussar var Hornsgatan, nu är det Vasastans tur.

  • Publicerad 17:00, 22 jan 2021

Mitt i har tidigare skrivit om försöket med en bussfil på Hornsgatan. Målet är att buss 4 ska komma upp i 20 km/h i genomsnittlig hastighet på hela sträckan mellan Gullmarsplan och Radiohuset.

– Vi vill ge folk incitament att välja kollektivtrafiken och vi vet en minut kan göra stor skillnad när man står och är stressad på bussen, säger kollektivtrafikregionrådet Tomas Eriksson (MP).

Nu har det blivit Vasastans tur, och det handlar det om sträckan på Odengatan, mellan Torsgatan och Dalagatan, som i östlig riktning får ett bussfält vissa tider.

Många bilister missade skyltarna

Men helt tydligt är det inte för alla. Eftersom det är tillåtet att köra bil där på kvällstid har man inte markerat genom att skriva "buss" i körfältet. I stället har man skyltat om. På invigningsdagen, fredag, var det många bilister som missade skyltarna.

Skylt i hörnet Odengatan/Torsgatan som ska markera att det är bussfil. Foto: Pekka Pääkkö

– Vi får utvärdera efter hand hur det går och om skyltningen behöver tydliggöras på något sätt, säger stadens trafikborgarråd Daniel Helldén (MP).

Det som gäller är att det inte tillåtet för bilister att köra sträckan 7-18.30 på vardagar och 10-15 på lördagar. Då kommer man inte heller att kunna parkera där. Cirka 40 parkeringsplatser "försvinner" under tiden som det är busskörfält.

– Här har det varit den näst dyraste taxan för parkering, det är inga optimala parkeringsplatser. Det ligger dessutom ett parkeringsgarage väldigt nära, vid S:t Eriksplan, där vi har frigjort platser för besökare, säger Daniel Helldén (MP).

Försöket ska pågå till i sommar, eventuellt längre på grund av den rådande situationen med pandemin. När det har utvärderats ska man se över om det kan spridas till andra delar av staden.

Kostnaden för åtgärderna beräknas till 3 miljoner kronor.

Odengatan-projektet

Busskörfält införs på vardagar 07:00-18:30 och lördagar 10:00-15:00 i östlig riktning på Odengatan, mellan Torsgatan och Dalagatan, förbi Vasaparken.

Eftersom det inte längre är tillåtet att köra i östlig riktning på sträckan på vardagar mellan klockan 07:00 och 18:30 samt lördagar 10:00 och 15:00 är det heller inte möjligt att köra in och parkera på sträckan under dessa tider. Fordonsägare med boendeparkering får dock hämta sin bil och köra därifrån men inte påbörja ny parkering under tiden som det är busskörfält.

Som alternativ väg för bilister som kommer norr- eller söderifrån och vill köra vidare på Odengatan vill staden att man istället ska välja Karlbergsvägen till Dalagatan för att därifrån fortsätta på Odengatan.

Källa: Trafikkontoret.

Visa merVisa mindre