Renoveringsbehov. Märsta station behöver rustas upp. Foto: Mikael Andersson

Nytt krav att rusta upp Märsta station

Att Märsta station behöver ett lyft har varit känt länge. Nu går Sigtuna kommun ihop med SL och Trafikverket för att få igenom ett sådant beslut inom ett år.

  • Publicerad 08:16, 2 jun 2021

Vi har lovat våra kommuninvånare att Märsta station ska rustas upp

Turerna om upprustning och ombyggnad av Märsta station har varit många. Redan 2017 föreslogs detta och pengar fanns, men då sa regeringen nej.

Nu trycker sätter Sigtuna kommun tillsammans med Trafikverket och SL press på regeringen. Tillsammans har de undertecknat en avsiktsförklaring för att få till ett beslut om denna upprustning till våren 2022, då finansieringen ska spikas.

– Vi har lovat våra kommuninvånare att Märsta station ska rustas upp och vi har väl genomarbetade förslag på hur det ska göras, men det kräver att regeringen skjuter till pengar, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna, i ett pressmeddelande.

2017 låg ett förslag på upprustning beräknat till en kostnad på 737 miljoner kronor och pengarna fanns i Trafikverkets budget. När planen skulle fastställas av regeringen hade medlen tagits bort. Något som väckte kritik från både kommun och regionen.

– Att Märsta station ströks ur investeringarna i Nationell plan var inte bara ett svek mot Sigtunaborna utan mot alla pendeltågsresenärer i Stockholmsregionen. Med avsiktsförklaringen gör vi en ny framstötning. Regeringen får inte rycka undan mattan för pendlarna igen, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

Polisen söker vittnen efter mordet

Nyheter Fortfarande ingen gripen: "Flera personer inblandade" En tonåring blev mördad vid Märsta båtklubb i början på mars. Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för mordet.måndag 14/6 12:24

Ny lägstasiffra i antalet smittade

Nyheter Sigtuna fortfarande en bit efter i vaccineringstakt Vaccineringstakten är fortsatt hög och smittspridningen låg i norrort, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport. "Umgås i en så liten krets som möjligt" uppmanar Anders Tegnell.fredag 11/6 10:26

De prisas för forskning om historien

Nyheter Ragnar och Bo har grävt upp Sigtunas okända historia Varje år delar Sigtuna Hembygdsförening ut ett Kulturpris vid nationaldagsfirandet. Det gick i år till Ragnar Fornö och Bo Jansson som forskar i stadens historia.torsdag 10/6 15:40

Sjuksköterskestudent gav tio gånger för hög dos

Nyheter Anmäls. Danderyds sjukhus lex Maria-anmäler misstaget. En patient på Danderyds sjukhus fick vårdas flera dagar extra efter att ha fått en för hög insulindos av en student. Nu lex Maria-anmäls händelsen.tisdag 8/6 11:30