Det blir ingen skattehöjning i Värmdö nästa år, däremot höjer Värmdösamarbetet en mängd avgifter för privtpersoner och företagare. Det rör sig om minst 20 olika taxor som höjs mellan 10 och 358 procent nästa år.

Det stod klart på kommunfullmäktiges möte förra veckan när budgeten för 2024 klubbades.

300 kronor dyrare att felparkera

Till exempel dubblas bygglovsavgiften för att få bygga ut ett Attefallshus till drygt 9500 kronor och planavgiften för den som har fått ny detaljplan och vill bygga nytt hus på tomten, upp till 240 kvadratmeter stort, ökar med 11 500 kronor.

Dessutom höjs bötesbeloppet vid felparkering från 700 till 1000 kronor och en butik som säljer tobak, nikotintuggummi, e-cigaretter, folköl och receptfria läkemedel får tillsynsavgiften höjd från 4000 till 15 700 kronor. 

– Det här är företagarfientligt och villaägarfientligt, i vissa fall höjs taxorna med flera hundra procent. Det kommer att märkas i många Värmdöbors plånböcker. Alla som planerar att bygga ut bör skicka in sina ansökningar innan årsskiftet, sade Markus Schill (M) under mötet.

Utöver taxehöjningarna införs två helt nya straffavgifter 2024. Dels om du sorterar dina sopor fel, dels om kommunens entreprenör inte kan ta sig fram för att tömma soptunnan vid tomten, utan måste sätta in ett mindre fordon. 

Under perioder med Moderatlett styre har taxorna höjts enligt så kallat pkv-index, prisindex för kommunal verksamhet, med 4-5 procent, enligt oppositionsrådet Deshira Flankör (M). Eller så har man valt att frysa vissa taxor helt.

Nya lagkrav och ökade kostnader

Orsaken till den kraftiga höjningen av tillsynsavgifter för företag är en skärpning i lagen som innebär krav på ökad tillsyn om du säljer tobak, enligt Värmdösamarbetet.

Det har lett till att man behövt anställa en person till, och det måste bekostas med avgifter som företagen får betala, menar de, annars läggs det på socialnämndens budget.

– Tanken med taxor är att de ska bära sina egna kostnader. När kostnader ökar så behöver taxan också höjas för att täcka det, annars blir det alla Värmdöbor som genom skatten subventionerar en enskild företagares tobaksförsäljning eller miljöfarlig verksamhet som behöver tillstånd och tillsyn, säger Linda Nygren (S), från Värmdösamarbetet. 

När det gäller de nya straffavgifterna svarar styret att felaktigt sorterat avfall innebär minskade intäkter för kommunen, som säljer avfall vidare och inte får lika mycket betalt om det inte är korrekt sorterat. Därför behöver kommunen kunna ta ut en extra avgift för det.

Angående extra avgift för sophämtning hänvisar Linda Nygren till ordförande i tekniska nämnden, Pontus Tengby (MP).

Värmdösamarbetet kritiserar samtidigt M och KD:s budget för att ha flera fel och brister som gör att den inte är realistisk.

Värmdösamarbetets budget stoppades

Värmdösamarbetets budget för 2023 stoppades på gårdagens möte i kommunfullmäktige. Orsak: De hade ändrat flera saker i efterhand, som inte godkänts av kommunstyrelsen.

Det blev ett ganska rörigt kommunfullmäktige igår, onsdag 30 november, när mål och budget för 2023 skulle klubbas. Orsaken var att Värmdös nya styre, Värmdösamarbetet, hade gått in och gjort en mängd ändringar i sitt budgetförslag efter att ärendet beslutats och protokollförts i kommunstyrelsen (KS).

800 ändringar

Det var alltså en helt ny version av deras budget som KF-ledamöterna hade att ta ställning till. Ett material som inte hade godkänts av KS och som ledamöterna inte hunnit gå igenom.

– Vilken budget ska vi rösta om? Den som kommunstyrelsen har beslutat om den 16 november, vilket vore den rätta ordningen, eller den ni har gått in och ändrat i efterhand? undrade Markus Schill (M).

Enligt Schill rör det sig om över 800 ändringar som har gjorts i efterhand.

– Det är både lagvidrigt och orimligt att vi ska ta ställning till en justerad version som inte godkänts av KS, sade han.

Enligt Schill, och andra ledamöter, fanns inte ens ursprungsbudgeten kvar bland dokumenten i KS när de sökte efter den tidigare i veckan. Den hade bytts ut mot en annan version.

Fakta- och räknefel

Även oppositionsrådet Deshira Flankör (M) gick på hårt.

– Hur ska medborgarna känna sig trygga med att ni inte går in och ändrar i redan beslutade dokument i KS i efterhand, även i framtiden? Det måste finnas en rättssäkerhet, vi accepterar såklart inte detta, sade hon.

Deshira Flankör (M), oppositionsråd i Värmdö kommun.

Deshira Flankör (M), oppositionsråd i Värmdö kommun.

Markus Schill

Bland ändringarna som gjorts i budgeten finns justeringar av fakta och siffror, skrivfel och mindre redaktionella korrigeringar.

Efter ajournering blev resultatet att partierna tog ställning till den ursprungliga budgeten som KS beslutat om, och att Värmdösamarbetet i stället fick yrka på ändringar som de ville göra.

"Tar till oss av kritiken"

Kommunstyrelsens ordförande Carl Kangas (S) svarade att alla politiska ändringar som gjorts i efterhand hade skickats ut ihop med kallelsen till fullmäktige.

– Så vi har inte ”smugit” in några politiska ändringar. Men vi är ödmjuka och medger att saker kan göras bättre, vi tar till oss av kritiken, sade han.

De har inte med flit ändrat versionen i KS, det skedde per automatik, enligt Kangas, vilket är ”olyckligt”, menar han.

Under mötets gång skickades ett dokument med samtliga ändringar ut till KF:s ledamöter.

Strax före klockan 22, efter drygt 12 timmars debatt, lyckades oppositionen – M, KD och SD – driva igenom en minoritetsåterremiss. Det betyder att Värmdösamarbetets förslag till mål och budget tas upp igen på KFs decembermöte.

Värmdös kommunhus.

Värmdös kommunhus.

Eva Tonström

Sex budgetar presenterades

Värmdösamarbetet (C, L, S och MP)

Skärgårdspartiet

Moderaterna

Kristdemokraterna

Vänsterpartiet

Sverigedemokraterna

Källa: Värmdö kommun