Det blev ett ganska rörigt kommunfullmäktige igår, onsdag 30 november, när mål och budget för 2023 skulle klubbas. Orsaken var att Värmdös nya styre, Värmdösamarbetet, hade gått in och gjort en mängd ändringar i sitt budgetförslag efter att ärendet beslutats och protokollförts i kommunstyrelsen (KS).

800 ändringar

Det var alltså en helt ny version av deras budget som KF-ledamöterna hade att ta ställning till. Ett material som inte hade godkänts av KS och som ledamöterna inte hunnit gå igenom.

– Vilken budget ska vi rösta om? Den som kommunstyrelsen har beslutat om den 16 november, vilket vore den rätta ordningen, eller den ni har gått in och ändrat i efterhand? undrade Markus Schill (M).

Enligt Schill rör det sig om över 800 ändringar som har gjorts i efterhand.

– Det är både lagvidrigt och orimligt att vi ska ta ställning till en justerad version som inte godkänts av KS, sade han.

Enligt Schill, och andra ledamöter, fanns inte ens ursprungsbudgeten kvar bland dokumenten i KS när de sökte efter den tidigare i veckan. Den hade bytts ut mot en annan version.

Fakta- och räknefel

Även oppositionsrådet Deshira Flankör (M) gick på hårt.

– Hur ska medborgarna känna sig trygga med att ni inte går in och ändrar i redan beslutade dokument i KS i efterhand, även i framtiden? Det måste finnas en rättssäkerhet, vi accepterar såklart inte detta, sade hon.

Deshira Flankör (M), oppositionsråd i Värmdö kommun.

Deshira Flankör (M), oppositionsråd i Värmdö kommun.

Markus Schill

Bland ändringarna som gjorts i budgeten finns justeringar av fakta och siffror, skrivfel och mindre redaktionella korrigeringar.

Efter ajournering blev resultatet att partierna tog ställning till den ursprungliga budgeten som KS beslutat om, och att Värmdösamarbetet i stället fick yrka på ändringar som de ville göra.

"Tar till oss av kritiken"

Kommunstyrelsens ordförande Carl Kangas (S) svarade att alla politiska ändringar som gjorts i efterhand hade skickats ut ihop med kallelsen till fullmäktige.

– Så vi har inte ”smugit” in några politiska ändringar. Men vi är ödmjuka och medger att saker kan göras bättre, vi tar till oss av kritiken, sade han.

De har inte med flit ändrat versionen i KS, det skedde per automatik, enligt Kangas, vilket är ”olyckligt”, menar han.

Under mötets gång skickades ett dokument med samtliga ändringar ut till KF:s ledamöter.

Strax före klockan 22, efter drygt 12 timmars debatt, lyckades oppositionen – M, KD och SD – driva igenom en minoritetsåterremiss. Det betyder att Värmdösamarbetets förslag till mål och budget tas upp igen på KFs decembermöte.

Värmdös kommunhus.

Värmdös kommunhus.

Eva Tonström

Värmdös nya styre klart: S, L, C och MP i nytt samarbete

I dag presenterades den nya koalitionen som ska styra Värmdö: S, L, C och MP. Tre partier, som tidigare styrt ihop med M, byter nu alltså sida.

Så var det klart, att det blir Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet som går ihop för att styra Värmdö de närmaste fyra åren.

De kallar sig Värmdösamarbetet och tillsammans får de ihop 25 av Värmdös 51 mandat, det blir alltså ett minoritetsstyre eftersom de inte kommer att ha egen majoritet.

– Tillsammans med civilsamhället, näringslivet och Värmdöborna vill vi göra Värmdö till Sveriges bästa kommun att leva i, säger Carl Kangas, gruppledare för Socialdemokraterna i Värmdö och den nya kommunstyrelsens ordförande om inget oförutsett händer.

Deras styrka är en stark samsyn kring att ”en bättre framtid börjar med arbetet med barn och ungdomar, skolan först”, tillägger han. De kommer också att satsa på klimat och miljö, övriga kärnverksamheter och en långsiktigt hållbar ekonomi.

Varför väljer ni det här samarbetet?

– Vi vill fortsätta fokusera på skolan och det känner vi att vi får göra i det här samarbetet. Målet för oss fyra partier är att göra Värmdö till en ledande utbildningskommun, säger Amie Kronblad, gruppledare för Liberalerna i Värmdö.

Det handlar om att prioritera och ringa in områden där man har en samsyn och försöka enas kring det, tillägger hon.

Kristina Paltén, gruppledare för Miljöpartiet, är också nöjd med de satsningar som man tänker göra när det gäller klimat och miljö.

– Vi ska öka omställningstakten i Värmdö och skapa fler arbetstillfällen, och det känns väldigt bra, säger hon.

Planen är att skapa ett klimatutskott som ska samordna och genomföra kommande klimatsatsningar lokalt, tillägger hon.

Samarbete med V och SP

Kristina Lång, gruppledare för Centerpartiet, har ett enkelt svar på frågan.

– Vi vill inte styra med stöd av Sverigedemokraterna och då behövde vi titta på andra lösningar.

– Vi kommer tillsammans att jobba för ett bättre trafikflöde i Värmdö, pendelbåtar och att utveckla Gustavsbergs centrum, och det är viktigt för oss, tillägger hon.

Vilka hjärtefrågor de fyra partierna inte fick igenom i förhandlingarna, vill de inte gå in på.

I opposition hamnar Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som tillsammans har 22 mandat.

Där emellan hamnar Skärgårdspartiet med ett mandat och Vänsterpartiet med tre mandat.

Vänsterpartiet har enats med det nya Värmdösamarbetet om en så kallad valsamverkan. Det innebär att V får insyn och representation i kommunstyrelsen och flera nämnder.

–Vi hade förstås gärna ingått i ett styre men nu blir det så att vi går i konstruktiv opposition. I kommunfullmäktige har vi tre mandat och där kan vi till exempel lägga fram vårt eget budgetförslag, motionera och ställa de styrande till svars. Det nya avtalet ger oss insyn i nämnderna där mycket av det politiska arbetet sker, säger Liv Kvelland Simonsen, gruppledare för V i Värmdö.

Ett liknande valtekniskt samarbete kommer att ske med Skärgårdspartiet, enligt Kangas.

– Vi bedömer att vi har goda förutsättningar att få igenom vår politik, och framförallt få stöd i viktiga beslut som rör mål och budget, säger Carl Kangas.

Vid kommunfullmäktigemötet 27 oktober kommer beslut om vem som blir kommunstyrelsens ordförande att fattas, även vilka som ska ta ordförandeklubban i vilka nämnder.

Ännu mer tydligt vad det nya Värmdösarmarbetet vill göra, och när, blir det efter att de lagt fram förslag till budget för 2023 lite senare i höst. Det arbetet drar igång direkt efter fullmäktigemötet.

Värmdös nya styre

Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet kallar sig från och med nu för Värmdösamarbetet och kommer att styra med stöd av Vänsterpartiet och Skärgårdspartiet.

Viktiga frågor för Värmdösamarbetet:

- skolan

- klimat och miljö

- trafiken och samhällsbyggnad

- övriga kärnverksamheter

- långsiktigt hållbar ekonomi