I början av september köpte Niam affärslokaler på 2 000 kvadratmeter ut med Poseidons torg av Stena Fastigheter. Planen är att göra Haninge centrum till en mer levande plats med fler restauranger och ett nav för handel, enligt ett pressmeddelande från fastighetsägaren.

Lokalerna som en gång hade butiker fyllda av grönsaker, smaker från mellan­östern och godis står nu tomma med jalusierna neddragna. Det är de som nu ska bli något nytt.

Bosse och Karin Jalkelöv har precis handlat mat när Mitt i kommer förbi. De bor i huset som Niam har köpt lokaler i. De har bott i anslutning till torget i 20 år och minns hur det brukade vara fyllt av liv.

”Förr inga tomma lokaler”

– Det fanns inte en tom lokal. Det var fullt med butiker, mycket skobutiker, säger Bosse Jalkelöv.

Sedan dess har de sett hur butik efter butik har lämnat centrum.

– Nu är det bara massor av tomma lokaler, säger Karin Jalkelöv.

Nu hoppas de att centrumet ska vakna till liv igen och önskar fler klädbutiker.

– Med bra kläder, gärna fler med herrkläder. Det fanns några bra förut men de har stängt igen, säger Bosse Jalkelöv.

Tydligare plan i vår

I planerna ingår bland annat större glasytor, mer belysning och framflyttad fasad med syfte att öka tillgängligheten. Förutom det kommer även nya parkeringsytor, mini-parker och nya bostäder planeras tillsammans med Haninge kommun.

Projektledaren vill inte specificera hur planerna kommer att se ut då de fortfarande är i ett tidigt stadie. Han berättar att det krävs fler samtal med kommunen innan en mer detaljerad plan kan presenteras.

– Förhoppningen är att kunna presentera en mer detaljerad plan i vår och då har vi förhoppningsvis även visionsbilder, säger Hans Lisserkers, projektledare på Niam.

Även om dessa planer ligger längre fram i tiden finns det även fler planer på kort sikt. Under 2023 kommer gymkedjan Medfit ta plats i centrum och redan nu i höst kommer två nya restauranger att flytta in. Vilka restauranger det rör sig om vill man inte avslöja.

– Vi kommer gå ut med vad det är för restauranger när de själva vill gå ut med det, säger centrumchefen Juha Kevin.

”Det händer ingenting”

Trots planerna är det inte alla som är nöjda. Butiksägare som Mitt i har talat med har svårt att tro att planerna faktiskt kommer att bli av.

– Jag tror det först när jag ser det. Det har funnits planer i flera år på att utveckla centrumet men det blir bara fler tomma lokaler. Det händer ingenting, säger en butiksägare som inte vill ha med sitt namn i tidningen.

Inne i centrumhuset går Whitney, Handenbo sedan 2006. Hon hoppas nu att de nya planerna kan resultera i att några av de gamla butikerna hittar tillbaka igen.

– Det skulle vara kul om exempelvis Bikbok, Lindex och In och Finn kom tillbaka igen samt fler restauranger. Ja, varför inte en Food court?

Frågetecken kring bion

Samtidigt som hon är positiv till en utveckling ställer hon sig också något frågande till om planerna kommer bli av.

– För några år sedan var det prat om en bio, men det har inte blivit av än, säger hon.

Redan 2020 var den tänkta biografen klar för byggstart efter ett godkännande av mark- och exploateringsavtalet i kommunfullmäktige, men ännu har inget spadtag tagits.

Enligt stadsbyggnadsnämndens ordförande, Petri Salonen (C) är det nu upp till centrumägarna att påbörja arbetet.

– Detaljplanen är färdig och antagen. Men det som hänt sedan dess är dels ­coronapandemin, dels nya centrumägare. Hur de nya ägarna tänker framåt det vet jag inte, säger han.

Enligt Hans Lisserkers för Niam i nuläget ingen diskussion med en bioaktör.

Men hur planerna ska se ut är fortfarande inte klarlagt.

– Vi har en detaljplan som är färdig för antagande som möjliggör centrum närmare Poseidons torg, men vi har avvaktat lite med anledning av diskussioner mellan oss och fastighetsägare, säger Petri Salonen (C) och fortsätter:

– När det gäller bostäder med mera och utveckling av området i stort, är det frågor vi i kommunen får titta vidare på. Där har vi sedan tidigare planbesked men vi har inga konkreta planarbeten som pågår ännu.

”Ett bra utgångsläge”

Petri Salonen menar att kommunens ambition har varit och fortfarande är att utveckla centrala Haninge för att uppfylla de förväntningar som finns på en regional stadskärna med fler bostäder, service och sjukvård. En viktig beståndsdel i en sådan plan är en engagerad centrumägare, menar han.

– Niam har presenterat en ambition som är ett bra utgångsläge för vidare diskussioner, säger han.

När i tid invånarna kan dra nytta av de nya planerna är däremot ovisst.

– Vad det innebär rent konkret tidsmässigt är väldigt svårt att säga då det här är ett arbete som behöver tid. Jag tror att resan vi har framför oss nu kommer bli väldigt bra. Jag tror att Haningeborna kommer se det.