Lejonhallen vid Östermalms IP sjunger på sista versen. Det tillfälliga bygglovet har löpt ut, och faciliteterna lämnar en del att önska – särskilt vid kallt väder då ledningarna fryser.
– Den står på lånad tid och behöver ersättas i närområdet, säger Magnus Andersson, slottsfogde på Kungliga Djurgårdens förvaltning som är ansvarig för marken.
200 i hockeyskola
För föreningslivet står också mer utrymme på önskelistan. Brinkens IF har på kort till gått från att vara "lilla Brinken" till en av de stora klubbarna inom barn- och ungdom och har i dag 700 aktiva. Här är de nya kullarna betydligt större än de avgående.
– Vi har 200 bara i hockeyskolan. Det finns ett uppdämt behov och det skulle inte förvåna mig om vi kan bli ytterligare några hundra inom några år, om förutsättningarna finns, säger sportchefen Tony Zabel.
Motorvägsplaner sinkar
Mitt i har tidigare berättat om planerna på en idrottshall i Storängsbotten. Ett av skälen till att det dragit ut på tiden är motorvägen Östlig förbindelse. Om motorvägen byggs måste idrottshallarna rivas eller monteras ner. Därför är de tänkta att byggas som en tillfällig konstruktion.
– Vi har stångats en del med Trafikverket och det finns fortfarande en del frågetecken kvar. Eftersom de två ishallarna är placerade inom Trafikverkets tunnelreservat för Östlig Förbindelse så måste Trafikverket ge sitt okej på placeringen av dessa. Ett sådant okej har vi i dagsläget inte, säger Camilla Maruyama vid stadsbyggnadskontoret.
Bygget i Storängsbotten är komplicerat. Utöver svåra markförhållanden har Trafikverket paxat mark för Östlig förbindelse – och planerar att bygga ut järnvägen med ett femte spår.
Johan Sjölund
Under processen har projektet växt från en till två hallar, och huvudspåret har blivit ishockey. Anläggningen kan också få exempelvis tennisbanor på taket.
Både SBK och KDF hoppas på att ett första förslag ska vara färdigt för samråd före sommaren 2025.
– Det behövs mer istider, så idén är att man dubblar utbudet. Det handlar inte bara om att ersätta Lejonhallen, säger Magnus Andersson.
Första i innerstan
Vem som ska bygga de nya hallarna är ännu inte klart. Kungliga Djurgårdsförvaltningen har tidigare fått flera förfrågningar från olika aktörer.
– Den dagen det finns en färdig detaljplan blir det inga problem att hitta en byggherre, säger Magnus Andersson.
Om allt går som på räls kan det bli möjligt att spela hockey i de nya hallarna hösten 2027.
– En ny ishall, eller till och med två, i innerstan är en jättegrej. Senaste bygget var på Zinken, och det var i slutet av 1980-talet, säger Tony Zabel.