Inga stockholmare ska vara rädda för att skaffa en elbil, slog trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) fast när staden, fordonsjättarna Scania och Volkswagen och nätbolaget Ellevio i dag presenterade sin elektrifieringspakt.

– Den stora knäckfrågan är att alla som skaffar en ny bil känner att de vågar gå över till el. Att det går att ladda den ska inte vara en fråga. Stockholmarna ska veta att staden och alla aktörer jobbar mot det här målet, säger Daniel Helldén (MP).

Krävs 33 000 laddplatser

Elektrifieringen av transporterna, som ska halvera Stockholms koldioxidutsläpp, ska vara klar 2030. Då ska också innerstans 35 000 allmänna parkeringsplatser ha laddmöjligheter. I dag finns det på knappt 2000 publika p-platser.

Men det krävs också att att Ellevios elnät klarar trycket och kan leverera den effekt som efterfrågas. Staden måste också jobba nära fordonstillverkarna för att snabba på omställningen både på personbilssidan och för de tunga transporterna, enligt Daniel Helldén.

–  I vårt nya nätverk knyter vi ihop alla parter för att hitta smarta lösningar där alla bidrar med sin kompetens. Det handlar om hur vi möjliggör elektrifiering på offentliga platser, hur man laddar i privata fastigheter och hur vi ska klara effektbehoven, säger han.