Det var i maj förra året som Skolinspektionen beslutade att återkalla tillståndet för Studemaskolan i Bandhagen, där cirka 190 elever från förskoleklass till årskurs nio gick.

Beslutet gäller också ett fritidshem, och grundade sig i flera allvarliga brister. Bland annat gäller det undervisningstekniken. Skolinspektionen anser inte att skolan uppfyllde skollagens krav på vetenskaplig grund, saklighet och allsidighet.

Enligt myndigheten har undervisningstekniken som använts kopplingar till Scientologikyrkan samt är utvecklad av dess grundare, L. Ron Hubbard. Det fanns även bilder på honom i skolmiljön: på tavlor, i böcker och annat material. Man menar att eleverna riskerar att ensidigt påverkas till förmån för scientologin.  

Rätten håller med Skolinspektionen

Föreningen aktiva studier, som drev Studemaskolan, överklagade Skolinspektionens beslut till Förvaltningsrätten. Föreningen menar att man uppfyller skollagens krav på öppenhet och att all undervisning sker inom ramen för gällande läroplan.

Nu har de fått avslag på överklagandet.

Förvaltningsrätten bedömer likt Skolinspektionen att de brister som funnits är så pass allvarliga att skolan saknar förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för utbildningen. Likt Skolinspektionen bedömer domstolen att föreningen inte uppfyller lagens krav på saklighet och allsidighet. Man anser inte heller att föreningen kommer att kunna åtgärda bristerna, som rör centrala delar av verksamheten.

– Förvaltningsrätten har därför bedömt att det har funnits skäl för Skolinspektionen att återkalla Föreningen aktiva studiers godkännande att bedriva skolverksamhet, säger rättens ordförande, chefsrådmannen Håkan Åberg i ett pressmeddelande.

Beslutet kommer att överklagas till Kammarrätten. Studemaskolans rektor Kate Lindblad skriver i ett uttalande att Föreningen aktiva studier kommer att fortsätta kämpa för skolans existens, och att de är förvånade över domen "som ger intrycket av att domstolen inte ens har tittat på alla fakta och omständigheter i målet".

Skolinspektionen stänger skola med scientologikoppling

Allvarliga brister som pågått under lång tid. En pedagogik med koppling till Scientologikyrkan och bilder på rörelsens grundare i skolmiljön. Nu stänger Skolinspektionen Studemaskolan i Bandhagen.

Skolinspektionen har beslutat att återkalla tillståndet för Studemaskolan i Bandhagen, där cirka 190 elever från förskoleklass till årskurs nio går. Något som DN var först med att rapportera.

Beslutet grundar sig i flera allvarliga brister, bland annat gäller det undervisningstekniken. Myndigheten konstaterar i sitt beslut att skolan "inte uppfyller skollagens krav på vetenskaplig grund, saklighet och allsidighet". 

På skolans hemsida står det att den är icke-konfessionell och inte tar ställning i religiösa frågor. Men enligt Skolinspektionen har undervisningstekniken som används kopplingar till Scientologikyrkan samt är utvecklad av dess grundare, L. Ron Hubbard. Det finns även bilder på honom i skolmiljön: på tavlor, i böcker och annat material.

Till exempel så förklaras elevers trötthet och gäspningar med att de har missförstått ett ord. En lärare säger till Skolinspektionen att om ett tal på matematiken är svårt att förstå så kan det märkas på att eleven får ont i ögonen.

På frågan om det finns vetenskapligt underlag för tekniken så hänvisar huvudmannen till en amerikansk doktorsavhandling som enligt Skolinspektionen beskriver ett antal lärares upplevelser av att använda studietekniken.

Brister i behörighet

"Det sker inte någon kritisk reflektion eller prövning av de material och metoder man använder sig av utifrån forskning och andra erfarenheter" står det i beslutet. Man konstaterar att eleverna vid Studemaskolan blir "ensidigt påverkade till förmån för åskådningen scientologi".

Vidare pekar myndigheten på brister i lärarnas och rektorns behörighet, skolans arbete med betygssättning och tillgången till elevhälsa. Man bedömer att samtliga i ledningskretsen saknar utbildning som kan ge tillräcklig insikt i skolförfattningarna.

Skolinspektionens beslut gäller från den 15 augusti i år. Det är elevernas hemkommuner som ansvarar för att eleverna får nya skolplatser.

Utbildningsförvaltningen i Stockholm väntar på en bekräftelse på var eleverna bor, och eleverna ska därefter erbjudas platser i närliggande skolor.

Studemaskolan skriver i ett mejl till Mitt i att man kommer att överklaga Skolinspektionens beslut.

Elever från flera kommuner

Skolan har runt 190 elever i årskurserna F-9.

Eleverna är hemmahörande i följande kommuner: Stockholm, Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Salem och Tyresö.

Källa: Skolsinspektionen

Studemaskolan ligger i Bandhagen. Skolinspektionens beslut att återkalla huvudmannens tillstånd att driva skolan gäller från den 15 augusti.

Studemaskolan ligger i Bandhagen. Skolinspektionens beslut att återkalla huvudmannens tillstånd att driva skolan gäller från den 15 augusti.

Google maps

Skola tvingas stänga – kopplas till scientologerna

Skolinspektionens beslut: "Uppfyller inte skollagens krav på vetenskaplig grund"