Det kanske inte verkar som en jätteförändring, men från årsskiftet är det kommunerna i stället för branschägda FTI som har ansvaret för att insamling av förpackningssopor. Förändringen är en följd av direktiv från EU och bara ett exempel på hur beslut i Europaparlamentet påverkar livet i unionens avkrokar.

Lättare att återvinna

”Det ska vara fullt implementerat sista december 2026. För oss som en kommun med såväl skärgård, landsbygd som centralort har vi nu ett stort arbete som pågått en längre tid att finna de mest effektiva, och för avfallsabonnenterna, kostnadsneutrala lösningar som också fungerar i vardagen” skriver Michaela Fletcher (M), kommunstyrelseordförande i Österåker.

Michaela Fletcher (M), kommunstyrelseordförande i Österåker

Michaela Fletcher (M), kommunstyrelseordförande i Österåker

Emilia Öije Bergqvist

På kommunens webbsajt kan man läsa att förändringen görs för att avfallshanteringen ska bli mer effektiv och för att det ska bli lättare för alla att återvinna – i enlighet med regeringens beslut 2022 som i sin tur baseras på EU:s direktiv.

I Österåker kommer man att kunna lämna förpackningar som vanligt vid en återvinningsstation, men senast 1 januari 2027 ska fastighetsnära insamling av de vanligaste förpackningsslagen papper, plast, metall och glas vara införd. Hur det kommer att se ut i Österåker är ännu inte klart.

Handel och brottsbekämpning

Men beslut i EU påverkar lokalt på många fler sätt.

”Egentligen allt men mest miljö (eftersom klimatet inte har några kommun eller nationsgränser), förenklad handel mellan länder i EU, säkerhet och trygghet via Europol som stärker våra insatser mot kriminalitet˝ skriver Michaela Fletcher.

”Det sägs att mellan 60 och 70 procent av de beslut som fattas i Europaparlamentet (direktiv, EU stiftar inga lagar) har direkt påverkan på oss kommuner. Då spelar det roll vilka som representerar oss i parlamentet från Sverige”.

Märker Österåkersborna av att kommunen tagit över återvinningsstationerna? Ja, alla fall om man frågar Åkersbergabon Lottie Hansson. Hon tycker att skötseln kring återvinningsstationerna har blivit lite bättre sedan årsskiftet.

Bättre sedan årsskiftet

Hennes favorit är återvinningen vid korsningen Hackstavägen/Storängsvägen. Att förpackningsinsamlingen ska bli fastighetsnära år 2027 ser hon bara positivt på:

– Då slipper man köra med bilen för att kunna slänga och återvinna. 

Åkersbergabon Eva Åkerblom tycker också att återvinningen blivit lite bättre. 

Däremot ställer hon sig lite frågande till hur förpackningsinsamlingen också ska kunna bli fastighetsnära: 

– Hur ska det genomföras för alla oss som bor i villa?