En månad efter att Socialdemokraterna och Moderaterna bildade nytt styre i kommunen, presenterar de nu sin gemensamma politiska plattform för de drygt två år som är kvar på mandatperioden.

– Tyresöborna ska känna sig trygga med att vi tar ansvar för vår kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S).

Trygghet och stabilitet är den något ovanliga koalitionens ledord för samarbetet. Bland annat vill de införa ett pilotprojekt med kommunala ordningsvakter, något som Haninge och Botkyrka kommun nyligen har infört.

S och M vill även kameraövervaka alla kommunala skolor, men för att få göra det måste det finnas reella problem på platsen. Enligt Anita Mattsson är det trots allt genomförbart.

Hur mycket nya bostäder som ska byggas i kommunen har varit en av frågorna där partierna står längst ifrån varandra. I den politiska plattformen står det att behovet av bostäder är stort, men att byggtakten ska anpassas utifrån Tyresös förutsättningar och småhus ska prioriteras.

– Kommande år har vi flera stora projekt som ska färdigställas, men framgent ska de planer kommunen lägger fram ha ett större fokus på småhus, säger Anita Mattsson.

Nytt äldreboende

Tidigare i år rapporterade Mitt i om byggplanen för det nya äldreboendet i Tyresö strand som ska ersätta igenbommade Björkbacken. Men nu vill S och M bygga och driva ytterligare ett nytt boende, placerat vid Björkbacken. Det betyder att kommunen ska få två kommunala äldreboenden inom några år.

Nya styret vill bygga ett äldreboende vid Björkbacken. Om det blir ett helt nytt hus eller i delar av det gamla ska presenteras inom kort.

Nya styret vill bygga ett äldreboende vid Björkbacken. Om det blir ett helt nytt hus eller i delar av det gamla ska presenteras inom kort.

Arkivbild

Om det blir ett helt nytt hus eller om delar av det gamla äldreboendet ska användas är inte klart ännu, men uppdraget ska läggas inom kort.

– Det här är en viktig fråga och det är den bästa placeringen för nästa kommunala äldreboende, säger Anita Mattsson.

Fler möjligheter att ladda elbilar ska inrättas och på kommunala byggnader och vissa av Tyresö bostäders hus ska solceller installeras. Enligt Anki Svensson är det en av de viktigaste frågorna.

– Det är jätteviktigt för oss alla att vi tar det här på stort allvar, säger hon.

I styrets presentation av vad man prioriterar framgår det att skyddsvärd natur vid Barnsjön ska bevaras men det står ingenting om det ska bli ett naturreservat, som tidigare föreslagits. Enligt Anita Mattsson vill det nya styret bevara naturen, det finns bara inget färdigt förslag kring hur det ska ske.

På de kommunala skolorna ska läxhjälp erbjudas till alla barn efter skolan. Skolorna kan också bli mer kameraövervakade.

På de kommunala skolorna ska läxhjälp erbjudas till alla barn efter skolan. Skolorna kan också bli mer kameraövervakade.

Sandra Samppala

Allt ska hinnas med

Flera punkter i programmet handlar om skolan och förskolan. Bland annat ska läxhjälp erbjudas till alla barn efter skolan.

Det är bara två år kvar på den nuvarande mandatperioden men både Anki Svensson och Anita Mattsson är säkra på att de ska hinna påbörja allt som tas upp i den politiska plattformen. Hur satsningarna ska finansieras kan de inte kommentera utan hänvisar till budgeten som ska presenteras i höst.

Kommer ni komma överens?

– Jag är helt övertygad om att vi kommer klara det här. Vi har diskuterat allt och det vi lovar, lovar vi gemensamt, säger Anki Svensson.