I Einar Mattssons fastighet på Skebokvarnsvägen har man haft stora problem med råttor en tid. Nu har fastighetsbolaget anlitat ett företag som jobbar med giftfri råttbekämpning för att komma åt gnagarna.

I stället för råttgift så använder Quality Detection dogs Sweden sig av jakt med hundar – och illrar. Metoden, som de har tillstånd för, går ut på att hundarna lokaliserar råtthålen varpå illrarna släpps ner för att jaga upp råttorna till marken. Där tar hundarna vid igen.

– De fångar råttorna och avlivar dem snabbt. Det är en mer skonsam metod än råttgift, då råttorna ofta hinner lida några dagar, Mona Ghalayini, vars hundar även kan spåra vägglöss.

För att det ska vara säkert för illrarna att arbeta behövs några in- och utgångar inom ett visst område.

– Vi släpper inte ner dem i vilket hål som helst, risken då är att de försvinner, säger Mona Ghalayini.

Hon har jobbat med kombinationen hundar och illrar i ett år.

– Vi behöver arbeta för fler giftfria bekämpningsmetoder. Risken är annars att vi får resistenta råttor, säger Mona Ghalayini.

Täppt igen

Vid det första tillfället i Högdalen fick hundarna Stina och Charlie inte sällskap av några illrar.

– Vi har täppt till hålen och observerar dem. Om det blir hål där igen så kommer vi att släppa ner illrarna, säger Marika Rissle, projektledare på Einar Mattsson.

Ledningarna under husen är genomlysta så att de är välisolerade och täta

– Vi hittade och åtgärdade en gammal gasledning som skulle ha kunnat vara en möjlig ingång för råttorna, säger Marika Rissle.

En annan insats för att bli kvitt råttorna har varit att byta ut jorden i rabatterna mot kolmakadam. Det gör att djuren får svårare att bygga gångar och kammare.

– Det finns en lekplats vid fastigheten som används frekvent, det är inte så kul att släppa ner sin tvååring om det springer råttor längs staketet, säger Marika Rissle.

Bästa tiden nu

Vintertid är den bästa tiden för att minska råttbeståndet eftersom det föds färre råttor då än på sommaren.

– Att få bort råttorna kräver att vi samarbetar. Vi försöker få med fler fastighetsägare i området och det är viktigt att boende tänker på att inte slänga eller lämna matrester på marken, säger Marika Rissle.