Att riva eller inte riva. Det var länge frågan för det grönklassade huset på John Ericssonsgatan. Problemet har varit att konstruktionen består av aluminatcement som vittrar sönder. Rasrisken har gjort att huset länge stått tomt.

Nu har bostadsbolaget Patriam fått tillträde till huset och inlett arbetet med rivningen.

– Vi har fått startbesked, skriver Emilia S Adolfsson, marknads- och försäljningschef på Patriam, i ett mejl till Mitt i.

15 bostäder ska byggas

Det som nu sker är en invändig rivning. Metodvalet för den större rivningen fastställs inom kort och då vet Patriam även vilka tider som kommer att gälla för rivningsarbetet.

– Målsättning är så klart att minimera störningar för dem som bor i området.

När huset är rivet ska ett nytt med bostadsrätter byggas. I april kan köpare börja boka lägenheter.

– Vi planerar för 15 lägenheter, sedan får vi se vad det landar i.

Planen är att börja bygga det nya någon gång under hösten. Patriam tror att det kan vara klart i slutet av 2025.

Sedan 2018 har hyreshuset stått tomt på grund av rasrisk då husets konstruktion består av så kallad aluminatcement och håller på att vittra sönder.

Sedan 2018 har hyreshuset stått tomt på grund av rasrisk då husets konstruktion består av så kallad aluminatcement och håller på att vittra sönder.

Pekka Pääkkö

Huset ägdes tidigare av gamla Lärarförbundets fastighetsbolag Gemfast. Efter många turer fick de tillstånd att riva, men hösten 2022 sålde Gemfast oväntat fastigheten till bostadsbolaget Patriam.

När Gemfast ägde huset uppgav de att de tänkte bygga ett hus i samma stil som det befintliga och bevara fönster- och burspråksmotiv.

Exakt hur det nya huset ska se ut är inte spikat och bygglovet är inte klart än. Just nu pågå ett konceptarbete mellan Patriam, stadsbyggnadskontoret och stadsarkitekten.

– Vi vill anpassa husets gestaltning till dess omgivning. Vi hade gärna återanvänt så mycket som möjligt, men tyvärr är det stora delar av huset som i dagsläget inte går att återanvända på grund av aluminatcement, skriver Emilia S Adolfsson.