– Nu är det rivning på gång och många säljer sina förtält. Det känns tråkigt, det här har varit en idyll och nu är det inte det längre, säger Peter Jonson, ordförande i styrelsen till Östnora husvagnsföring Stödhjulet.

Företaget som driver campingen idag, vars avtal är uppsagt från sista september, håller samtidigt på att riva minigolf-banan. Lekplatsen är redan borta.

– Då ska det vara tomt, annars kommer boende faktureras för bortforsling och vad det innebär i kostnad för maskiner och personalkostnader.

Han själv bor inte permanent på campingen och kommer nu att flytta sin husvagn till Gålö. Enligt honom kommer flera boende flytta till Nicksta camping i Nynäshamn.

Lisa Forzelius är en av de som just nu försöker lösa sin boendesituation.

Lisa Forzelius är en av de som just nu försöker lösa sin boendesituation.

Angie Gray

Problem med skola

En av dem är Lisa Forzelius som idag bor på campingen med sin dotter.

– Men där har vi bara plats en månad i taget så långsiktigt gynnar det inte mig eller min dotter. Sedan medför det ju även problem att vi då skulle flytta till en annan kommun och hamnar lite mellan stolarna, till exempel med hennes skola, säger hon.

Just nu vet hon inte hur hon ska agera.

– Jag vet inte hur folk ska hinna flytta. Det är bara 11 dagar kvar. Folk jobbar ju och har andra personliga saker att hantera. Det rör sig om flera tusentals kronor som rivs och våra hem, säger hon.

Föreningen Östnora husvagnsförening Stödhjulet blev erbjudna ett avtal om vinterförvaring av husvagnar och husbilar fram till 1 april 2024. Kostnaden var 7000 kronor i månaden och behövde betalas i förskott av föreningen, alternativt i förskott månadsvis. Det fanns ingen möjlighet för de boende att teckna individuella avtal för vinterförvaring enligt Peter Jonson.

– Vi har ingen sådan organisation. Vi har heller inte de pengarna i föreningen och då måste vi få in det av de som har sin husvagn. Den organisationen kunde vi ha byggt upp om vi fick ett arrendeavtal men att gå från intresseförening till att driva företag är en stor process, säger han.

Lisa Forzelius och Patrik Norén bor båda med sina barn på campingen.

Lisa Forzelius och Patrik Norén bor båda med sina barn på campingen.

Angie Gray

Nej till handlingsplan

Föreningen lämnade in en handlingsplan för att kunna ta över driften i form av ett arrendeavtal men svaret från kommunen var att campingen oavsett måste tömmas över vintern för att förbereda för en ny arrendator.

– Då kommer det oavsett inte finnas något kundunderlag, nu försvinner ju alla då skulle vi börja om på noll igen. Vi kommer finnas kvar som förening fram tills våren och sedan får vi se vad som händer framöver, säger han.

Han är främst kritisk till att de har slussats mellan förvaltningar och haft svårt att få svar på varför campingen måste tömmas helt.

– Vi har fått till oss att det rör sig om felaktiga installationer. Men då hade vi ju kunnat åtgärda det och vara kvar.

Enligt beslutet kommer det inte finnas någon möjlighet till åretrunt-boende när campingen öppnar för drift igen.

Boende på Östnora camping river upp sina altaner inför utflytten.

Boende på Östnora camping river upp sina altaner inför utflytten.

Peter Jonson