BLIPPA INNAN. Kliver du på bussen med oblippad reskassa kan du från och med 28 oktober få 1500 kronor i böter. Foto: Sacharias Källdén

Nu måste alla med reskassa betala för att åka buss

Kan du inte betala med reskassa på bussen måste du köpa biljett på annat sätt. Annars räknas det som plankning och innebär 1 500 kronor i böter. Denna ändring genomför SL från och med 28 oktober.

  • Publicerad 11:00, 20 okt 2020

När coronapandemin drog över Sverige i våras införde SL påstigning bak i bussarna. Detta för att skydda både resenärer och förare från trängsel och smittspridning.

I praktiken har det inneburit att resenärer inte har kunnat betala med reskassa ombord på bussen, eftersom man inte har kunnat ”blippa” sitt kort med reskassa bak i bussen.

SL har sagt att om man har saldo på sin reskassa som täcker en enkelresa behöver man inte betala 1 500 kronor i böter vid biljettkontroll.

Men nu ändras detta.

– Du måste nu ha en giltig biljett när du kliver ombord. Det är alltså inte okej att gå på bussen med en oblippad reskassa, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på SL.

Påstigning bak i bussen kan bli kvar till nästa höst

Anledningen är att det här har utnyttjats av väldigt många, vilket SL tydligt kan se på intäkterna från laddningar på reskassa. SL anser att de måste bromsa det omfattande intäktsbortfallet och se till att fler på bussarna betalar för sig.

– Det är inte vår avsikt att krångla till det för våra resenärer. Samtidigt är det ett mycket allvarligt läge. Vi måste säkra intäkterna för att inte behöva dra ner på trafiken, samtidigt som vi måste skydda våra bussförare, säger Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör på SL, i ett pressmeddelande.

Blippa bak i bussen inte möjligt

SL arbetar tillsammans med bussbolagen med att ta fram en lösning som ska göra det möjligt att blippa ombord på bussarna. Men att installera en blippstolpe bak i bussen är inte ett alternativ. Enligt SL är en sådan lösning både komplicerad och kommer ta väldigt lång tid att få på plats. Istället satsar man på ett plexiglas vid förarhytten som både är smitt- och trafiksäkert. Men något sådant kommer inte vara på plats 28 oktober.

– Vi jobbar med att ta fram denna plexiglaslösning. Vi har alla blivit varse att den här pandemin är på besök betydligt längre tid än vi hade befarat. När vi stängde framdörrarna på bussarna förstod vi att det skulle bli problematiskt att ta betalt. Nu måste vi göra på ett annat sätt. Och från och med 28 oktober måste du ha en giltig biljett när då går ombord, avslutar Suss Forssman Thullberg.

Åtta av tio plankar på bussen under pandemin

Det här gäller från 28 oktober

✓  Du måste ha blippat SL-kortet innan du går ombord på bussen.
SL rekommenderar att resenärer som inte kan blippa sitt kort innan färd köper en enkelbiljett i SL-appen. Det är samma pris som att betala med sin reskassa.

✓ Om du åker utan att gilitigt färdbevis, eller med reskassa som inte har blippats, får du 1 500 kronor i böter vid en biljettkontroll.

✓  Resenärer som inte har en smartphone med mobilt bank-id kan köpa en enkelbiljett i en automat, spärr eller hos ett av SL:s ombud.

✓  Det går fortfarande att köpa en enkelbiljett med reskassa i biljettläsaren i en tunnelbane- eller
pendeltågsspärr, hos konduktören på Lidingöbanan och Spårväg City, samt på en SL-stolpe längs med Nockebybanan, Saltsjöbanan, Roslagsbanan, Tvärbanan, Djurgårdsfärjan och på de SL-stolpar som finns på perrongen på de obemannade pendeltågsstationerna.
 

Visa merVisa mindre