Amanda Ginsburg, Erik Söderlind och Jonas Kullhammar. Det är några av dragplåstren till årets jazzfestival i Enskede, som ordnas för tredje året i rad. Totalt blir det tolv uppträdanden.

– Vi vill blanda artisterna, så att det blir båda unga och gamla och både mer och mindre erfarna, säger Matilda Schyborger.

Främst blir det konserter i Triangelkyrkan i Gamla Enskede. Men det blir också restaurangspelningar och ett par föreställningar, varav en för barn, i Triangelparken.

– Det blir lätt att involvera omgivningen då, om någon är på väg till tunnelbanan hör de musiken, säger Niva Ekgren, en av arrangörerna.

Några dagar inför festivalen, som går av stapeln 10-11 september, ordnas även en spelning på Gamla Enskede bryggeri.

Underskattas

Festivalen har växt. Första året ordnade jazzartisten Matilda Schyborger den själv, men förra året kom kompisen Niva Ekgren in i bilden.

– Det behövs fler jazzscener som inte är i innerstan. Och det har saknats en scen för bara originalmusik, som musikerna själva skrivit, säger Matilda Schyborger.

Båda berättar att de som två unga kvinnor kan stöta på motstånd när de arrangerar festivalen. Det kan till exempel handla om att de inte blir tagna på allvar om de kontaktar en restaurangägare för att boka ett band.

– Vi kan stöta på misstro. Nu har vi utbildningen och etniciteten med oss, men det måste vara ännu svårare om man inte har det, säger Niva Ekgren.

– Det är många som underskattar vår ambition, säger Matilda Schyborger.

Klubbdrömmar

Deras drömscenario är ännu mer jazz i Enskede.

– En dröm vore att öppna en klubb en dag, med konserter flera gånger i veckan, säger Matilda Schyborger.

– En vision är att alla ska stöta på festivalen när de är i Enskede, säger Niva Ekgren.

– Och att det kommer folk från Frankrike, Japan och USA och spelar, lägger Matilda Schyborger till.

Festivalen genomförs corona-anpassat, med ett begränsat antal biljetter per föreställning i Triangelkyrkan.