Mitt i har tidigare rapporterat om att Rinkeby-Kista planerat att starta upp en verksamhet med hbtq-profil för unga. Planen var att de skulle ha sina första träffar i början av året, men på grund av coronaviruset har allt, gång på gång, skjutits upp.

Men för några veckor sedan kunde gruppen äntligen dra igång på riktigt, om än småskaligt.

– Vi har börjat försiktigt, med det primära målet att få kontakt med de ungdomar som vill vända sig till oss och även få in ungdomarnas egna tankar och åsikter om hur de tycker att allt ska vara utformat, säger Sussie Johansson, enhetschef för förebyggande socialtjänst och fritid i Rinkeby Kista, och fortsätter:

– Vi vill helt enkelt vara lyhörda och göra allt vi kan för att få till en så bra och attraktiv mötesplats som möjligt.

https://www.mitti.se/nyheter/kista-ska-fa-hbtq-hang-for-unga/reptbn!KNxDdeA0bZdOSiTf31@Xqg/

Finns ett behov

Till att börja med träffas gruppen en gång i veckan, med ett mål om att kunna utöka verksamheten så småningom.

– Vi försöker att vara synliga på sociala medier och i området, bilda nätverk och sprida ordet om att vi finns, säger Sussie Johansson.

Verksamheten vänder sig till unga mellan 13-19 år. I nuläget är platsen för gruppens möten hemlig, så att de som kanske döljer sin läggning eller riskerar att utsättas för fara ska kunna känna sig trygga.

– Vi har märkt att det finns en efterfrågan. Vi hoppas att det här kommer kunna vara en utvecklad och blomstrande verksamhet där ungdomar kan ses på ett avslappnat sätt och bolla tankar och känslor, men också göra aktiviteter och hänga, precis som på vilken annan ungdomsgård som helst, säger Sussie Johansson.

Få kontakt på Instagram

Verksamheten leds av utbildade fritidsledare med spetskompetens. Vill man komma i kontakt med gruppen är det enklast att höra av sig via Instagram, där de heter @unghbtq_jarva.

– Det är väldigt glädjande att få vara med att starta upp nya, positiva verksamheter där ungdomarna kan känna att de kan vara sig själva, utvecklas och bli stärkta. Vi har många unga som bor i våra områden och vill finnas där för alla, säger Sussie Johansson.