Reko står för rejäl konsumtion, och är en sorts matmarknad som kopplar samman matproducenter och konsumenter. De finns på flera ställen i staden, men det är först nu den första rekoringen startas på Södermalm.

– Det känns fantastiskt roligt. Söder har varit lite av en blank spot för oss. Vi har letat efter en plats i ett års tid, och har nu äntligen hittat en, säger initiativtagaren Linda Lönnqvist, som också är matproducent.

Det som erbjuds är bland annat kött, ägg och grönsaker av initialt ett 20-tal lokala producenter, menar Linda. Utbudet varierar sedan beroende på säsong.

Inga mellanhänder

Alla beställningar sker via Facebookgrupper och betalningarna görs upp i förhand. Sedan möts producenter och köpare på bestämd tid och plats, och varorna byter hand.

– Med tanke på pandemin är det också ett bra sätt att handla mat, i och med att allt förbeställs och påsarna hämtas utomhus, och det finns inga köer, säger Linda.

Den 2 november, klockan 18.00, är det dags för första utlämningen. Den anordnas vid Münchenbryggeriets parkering mot Söder Mälarstrand. Sedan kommer ringen hålla till där varannan vecka, tills de vuxit ur platsen.

– Jag vill nog sticka ut hakan, och siar att det här kommer bli den största och bästa rekoringen i Stockholm, säger Linda.