I år är de fysiska julmarknaderna tillbaka igen. Foto: Mostphotos

Nu är julmarknaderna tillbaka – välj och vraka

Saknade ni julmarknaderna förra året? I år kan ni ta igen skadan. Under första advent-helgen går det att turnera mellan marknaderna i Hägersten-Älvsjö.

  • Publicerad 06:30, 23 nov 2021

Konstfacks julmarknad brukar locka stora skaror. Många saknade den förra året, då pandemin satte käppar i hjulet. Men i år är den tillbaka vid Telefonplan. Den 27–28 november klockan 10–17 ställer eleverna ut sina verk inom design, konst och konsthantverk.

Innovativa alster utlovas, precis som förr om åren.

Scouterna är redo

Men Konstfack har inte den enda julmarknaden denna helg. Inte mindre än fyra scoutkårer är redo, efter förra årets uppehåll. Älvsjö scoutkår har marknad i Johan Skytteskolan den 27 november klockan 11–15. Där kan man shoppa scouternas hemgjorda saker. Dessutom finns hemgjort godis, äppelmust, varma mackor och annat gott att köpa och chans att pröva lyckan vid chokladhjul och fiskdamm.

Pengarna går till att byta fasaden på scoutkårens 90-åriga hus på Herrängsvägen, meddelar man på sin webbsida.

Loppis och femkamp

Vid Mälarhöjdens skola bjuder Mälarhöjdens scoutkår in till julmarknad, den 27 november klockan 11–17. En stor del av marknaden kommer att vara utomhus, men loppis och kafeteria blir inne i skolans lokaler.

I Aspuddens skola är det Örnsbergs scoutkår som ordnar marknad, den 28 november kl 10–17. Utöver försäljning av godsaker, bakverk, hantverk och lotter blir det loppis, femkamp, och pysselhörna och fika.

Vid många marknader kan man köpa glögg och lussebullar. Foto: Ida Nilsing

Västertorps scouter har sin julbasar i Västertorpsskolan, den 28 november klockan 11–15. "Som vanligt kommer det finnas ett lite café som säljer hembakt, bokloppis , klädloppis, försäljning av lotter, julblommor och mycket mer", skriver scouterna på sin Facebooksida.

Tomtar på plats

Den som gillar tomtar kan välja Midsommargårdens marknad, den 28 november klockan 11–16. Små nissar ska nämligen finnas i en glänta strax intill. Framför allt blir det marknad, verkstad, livemusik, körsång och glögg.

Vill du julhandla i lantlig miljö kan välja Herrängens gård. Här är det marknad både den 27 och 28 november, klockan 11–17. Hantverk av alla slag kommer att säljas och för barnen blir det fiskdamm. Dessutom tar tomten emot önskelistor klockan 12–14 båda dagarna.

Tre i december

Även närmre inpå jul blir det marknader. Den 11 december klockan 11–17 har Färgfabriken en av Stockholms största julmarknader för design och hantverk. Livemusik och luciatåg bjuds det också på och mat och fika finns att köpa.

En bit därifrån har Vintervikens trädgård julmarknad samma helg, klockan 11–15. Även här blir det luciatåg, musik och dessutom dans runt granen. Kaféet är öppet och brasan tänd.

Även Klubbensborg i Mälarhöjden sparar sig till den 11–12 december. Klockan 12–16 är det utomhusmarknad på udden, med försäljning av både hantverk, julgröt och skinkmackor.

Tio julmarknader i Hägersten-Älvsjö**

27–28 november: Konstfacks julmarknad vid Telefonplan kl 10–17.

27–28 november: Julmarknad vid Herrängens gård kl 11–17.

27 november: Älvsjö scoutkårs julmarknad i Johan Skytte skolan kl 11–15.*

27 november: Mälarhöjdens scoutkårs marknad i Mälarhöjdens skola kl 11–17.*

28 november: Midsommargårdens julmarknad kl 11–16.

28 november: Örnsbergs scoutkår ordnar julmarknad i Aspuddens skola, kl 10–15.

28 november: Västertorps scouter har julbasar i Västertorpsskolan, kl 11–15.

11–12 december: Färgfabrikens julmarknad kl 11–17.

11–12 december: Julmarknad vid Klubbensborg kl 12–16.

11–12 december: Julmarknad i Vintervikens trädgård kl 11–15.

*Även digitala julmarknader, via scoutkårernas webbsidor– en lösning som skapades under pandemin och som man fortsätter med, för dem som inte vill gå på fysisk marknad.

**Fler marknader kan finnas

Visa merVisa mindre