Stadsbyggnadsnämnden valde att gå emot tjänstemännens utlåtande, i det omstridda ärendet. Tjänstemännens förslag till beslut var ja till rivnings- och bygglov, men det blev alltså nej.

– Det handlar om att det planerade byggnationerna strider mot varsamhetsreglerna i plan- och bygglagen och om att de inte är i enlighet med strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Jan Valeskog (S).

Alla partierna var eniga om avslaget, som alltså innebär stopp för bygget av ett flerfamiljhus med tio lägenheter samt garage på Storsvängen 43.

Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd.

Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd.

Liselotte van der Meijs

Spelar ner arkivfynd

För ett par veckor sedan skrev Mitt i och andra medier om ett fynd i Stadsarkivet. Två Mälarhöjsbor hittade i februari en planbeskrivning från 1930-talet där det framfick att den del av Hägersten där huset ligger främst är avsett för fristående enfamiljshus.

En av dem, Calle Öhlin, menade att fyndet kan påverka möjligheten att bygga flerfamiljshus i alla stadens villaområden, eftersom det kan finnas fler glömda planbeskrivningar med tydligare anvisningar än dem man hittills haft tillgång till.

Men enligt Jan Valeskog har Mälarhöjdsbornas arkivfynd inte påverkat hans partis bedömning av ärendet.

– Våra jurister har gått igenom det här och anser inte att dokumenten har den betydelse som man tillskrivit dem. Planbestämmelserna är oftast tydliga nog och det är ingen nyhet att man kan gå tillbaka till planbeskrivningarna om man vill veta mer. Det som var avgörande i det här ärendet var att huset inte var utformat på ett sätt som passar in i villamiljön, säger han.

Oenighet i två ärenden

Även två andra omstridda bygglovsärenden var uppe för beslut på torsdagens möte – nybyggnad av flerbostadshus på Sankt Mickelsgatan 86 samt rivning och nybyggnad av flerfamiljshus på Ugglemossvägen 19.

Det blev ja i båda dessa ärenden, i enlighet med tjänstemännens utlåtanden. Men politikerna var inte eniga. Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna motsätter sig även de här byggena.

– Vi tycker att alla de planerade byggena innebär en förtätning som inte passar in i villaområden. Man vill bland annat stoppa in åtta lägenheter på en tomt där det bara står en villa nu och det ändrar områdets karaktär avsevärt. Man maximerar byggrätten på gränsen till det lovliga, säger Johan Nilsson (M), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

Räknar med överklaganden

Stadsbyggnadskontoret blev alltså överkört av politikerna i det uppmärksammade ärendet på Storsvängen 43. Enligt Johan Nilsson menade tjänstemännen att den gamla planbeskrivning Mälarhöjdsborna hittat inte har avgörande betydelse eftersom det står att området "huvudsakligen" ska bestå av fristående enfamiljshus. Den formuleringen utesluter inte andra byggnadsformer.

– Men Moderaterna anser att arkivfyndet, den omtalade HD-domen och strategin för varsam utveckling i villaområdena sammantagna väger tungt, säger Johan Nilsson.

Både Jan Valeskog och Johan Nilsson räknar med att alla tre ärendena överklagas till länsstyrelsen. De två sistnämnda har redan varit där men sedan återkommit till stadsbyggnadsnämnden, med vissa justeringar.

Juridisk prövning

Jan Valeskog har i en tidigare intervju i Mitt i betonat att strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden måste prövas juridiskt för att få bäring. "Det kan till exempel ske genom att staden säger nej till ett projekt med hänvisning till strategin, att det blir ett överklagande och att staden får rätt i högre instans", sa han då.

Nu kan alltså en sådan prövning komma till stånd.