Fällning. En tvist med 13 fällda björkar har lett till åtal mot ett Mälaröpar. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

Nedsågade träd ledde till åtal – riskerar knappt 200 000 i skadestånd

Fällning av 13 björkar har blivit ett rättsfall på Mälaröarna. Nyligen åtalades ett par som enligt åtalet ska ha förmått en person att fälla träden, trots att de inte haft tillåtelse för detta.

  • Publicerad 16:27, 15 dec 2021

De har fått ett tydligt nej och det kan inte ha missuppfattats.

I slutet av november i fjol fälldes ett stort antal björkar på mark där Närlunda vägförening har vägansvar.

Händelsen har nu lett till åtal för anstiftan till skadegörelse. Men bilden av vad som låg bakom trädfällningen skiljer sig mellan de involverade parterna.

Bakgrunden är enligt Närlunda vägförenings ordförande Thomas Sjökvist att ett antal boende i området fällt ett antal träd och hänvisade till ett servitut som de menade gällde. Den tolkningen av servitutet delar inte föreningen och dess juridiska ombud. Eftersom skadan redan var skedd slöt parterna, i efterhand, ett skötselavtal för platsen. 

Gällande åtalet ska ett par bosatta i området ha krävt att fälla ytterligare några träd. Men vägföreningen menar att de nekat dem tillstånd till det. När träden ändå fälldes olovligt tog vägföreningen beslutet att polisanmäla just den specifika händelsen.

Enligt Thomas Sjökvist hade föreningen och paret kontakt innan fällningen.

– Vi har haft både mejlkonversation och muntlig konversation. De har fått ett tydligt nej och det kan inte ha missuppfattats. Det är därför vi har polisanmält händelsen, säger han.

Paret å sin sida nekar till brott och enligt deras advokat, Fredrik Zettergren, ska de ha kontaktats av en person som utförde fällningen.

Trädfällaren ska då ha frågat paret om även ett antal kvarlämnade träd skulle fällas. Det ska paret ha tacka ja till. Enligt advokaten anser paret att de inte har bett om fällningen.

Yrkar på skadestånd

Fredrik Zettergren menar att det rör sig om ett vildvuxet område.

– Det rör sig om ett vildvuxet område självsådda björkar som har sett ovårdat ut, säger han.

Enligt åklagaren ska personen som fällde träden sedan ha bett ytterligare en person att utföra själva fällningen. Den sammanlagda bilden gör att åklagaren har väckt åtal där paret är misstänkta för anstiftan till skadegörelse.

Åklagaren yrkar på att paret ska betala 194 812 kronor i skadestånd till vägföreningen.

De pengarna ska täcka återanskaffning och plantering av 13 björkar.

Färingsöbon gör hundleksaker av gamla tyger

Nyheter Kärleken till hundar blev affärsidé Överblivna tyger och understimulerade hundar – det var kombinationen som kickade igång Färingsöbon Emelie Frisks företagsidé.fredag 14/1 16:23

Tranholmens is lockar besökare i alla åldrar

Nyheter Stort säkerhetsarbete för säker skridskoåkning Efter två mildare vintrar kan alla skridskoentusiaster äntligen snöra på sig grillorna. Sedan mellandagarna har Tranholmens isbana återigen öppet – till besökarnas stora glädje.fredag 14/1 15:52

Vaccinationskrav för nyanställda i Ekerö kommun

Nyheter Gäller vård- och omsorgspersonal Har du inte vaccinerat dig kan du inte få vård- och omsorgsjobb hos Ekerö kommun. Det beslutades av kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) på torsdagen.torsdag 13/1 16:41