En natt i maj förra året brann förskolan Otto i Bandhagen ner till grunden. Branden var så pass kraftig när räddningstjänsten anlände att byggnaden var utom räddning. Ingen person skadades i branden.

Polisen inledde en förundersökning om mordbrand, men den lades ner för en månad sedan. Ingen är misstänkt för brott.

Verksamheten, med cirka 50 barn, har sedan branden tillfälligt flyttat till Svedmyra. Planen har varit att bygga upp förskolan i Bandhagen igen. Tomträtten tillhör Stockholms stad och det är Skolfastigheter i Stockholm AB, Sisab, som förvaltar och har hyrt ut förskolan.

– Direkt efter branden började vi planera en uppbyggnad och vi har haft ett jättebra samarbete med Sisab. Men mitt i planeringen så ville de pausa för att fundera över vad som egentligen är deras uppdrag, säger Anders Grahn, vd på förskolans ägarbolag, Tivoli förskolor.

"Tråkigt"

Nu står det klart att Sisab inte bygger upp förskolan igen.

– Det är tråkigt att inte bygga upp en populär förskola som brunnit ner i ett område med ett stort behov av förskoleplatser. Vi arbetar intensivt på andra lösningar. Ingenting är klart, men det finns alternativ, säger Anders Grahn.

Tomträtten kommer att överlåtas över till exploateringskontoret senare i år. Sisab bekräftar att diskussioner har förts med Tivoli förskolor och att de tillsammans letat efter nya lokaler utan att hitta något som passar förskolans behov.

Thomas Pella Bergsell, pressansvarig, skriver i ett mejl till Mitt i att Sisab har "ett tydligt uppdrag som ett kommunalt bolag att tillhandahålla lokaler till verksamheter i kommunal regi. Men inte till fristående aktörer".