Röster från Nackabor i utlandet och sent inkomna förtidsröster räknades i Nacka stadshus på onsdagen. De sista rösterna har inte förändrat läget efter valnatten. Alliansen har fortfarande backat till 30 mandat och förlorat sin majoritet i kommunfullmäktige. Oppositionspartierna Socialdemokraterna, Nackalistan, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna får tillsammans 31 mandat.

Det enda som återstår nu är att länsstyrelsen ska kontrollräkna rösterna, räkna personkryss och granska röster som klassats som ogiltiga.

– Det kan knappast bli någon annan fördelning av mandaten. Då ska vi ha gjort något gravt fel, säger Anders Tiger, ordförande i val- och demokratinämnden i Nacka.

”Kan prata med alla”

Trötta ögon och sneda leenden. Kommunalrådet Mats Gerdau (M) och oppositionsrådet Johanna Kvist (S) möts framför Nacka stadshus dagen efter valet.

Båda är glada över att deras partier har gått framåt lokalt men besvikna över motgångar på riksnivå där Moderaterna backar och Socialdemokraterna förlorar regeringsmakten.

Moderaterna har styrt Nacka sedan kommunen bildades 1971. Efter att ha tappat väljare två val i rad lyckades partiet i år stoppa raset och öka med ett mandat, enligt det preliminära valresultatet. Däremot backar Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Alliansen är inte längre i majoritet i kommunfullmäktige.

Men Mats Gerdau (M) som har varit kommunstyrelsens ordförande sedan 2013 vill regera vidare med Alliansen. Antingen med stöd av ytterligare ett parti eller i minoritet.

– Vi kan prata med alla partier om att göra kloka val. Jag har svårt att se att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ska enas och bilda en annan majoritet.

Sverigedemokraterna tappar ett mandat medan Vänsterpartiet, Nackalistan och Socialdemokraterna går framåt.

– Jag tror absolut att det finns ett sug efter ett annat styre, säger Johanna Kvist.

”Populistpartier”

Hon vill samarbeta brett för att ta över makten i stadshuset.

– Samtalen pågår. Vi har ett bra utgångsläge. De enda vi inte är beredda att samarbeta med är Sverigedemokraterna.

På riksplanet samarbetade både Centerpartiet och Liberalerna med Socialdemokraterna efter valet 2018. Men i Nacka är inget av partierna lockat av att bryta sig loss från Alliansen.

– Det finns ju ingen annan politisk konstellation som samlar lika många mandat så det känns naturligt att fortsätta. Populistpartierna Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Nackalistan är vi inte beredda att samarbeta med, säger kommunalrådet Johan Krogh (C).

”Vårt val är Alliansen”, skriver kommunalrådet Gunilla Grudevall-Steen (L) i ett mejl. Hon betonar att hon inte kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna och att ”populist- och missnöjespartier” som Nackalistan inte är ”våra favoriter”.

MP kan bli vågmästare

Miljöpartiet förlorar ett mandat, enligt det preliminära valresultatet. Men partiets stöd är med stor sannolikhet avgörande för den konstellation som vill styra i stadshuset. I Stockholms stad och Region Stockholm har partiet den gångna mandatperioden samarbetat med Alliansen.

– Vi kommer att göra allt för att förvalta väljarnas förtroende i en grön riktning vid varje förhandlingsbord. För tillfället har vi inget mer besked att ge utan ber att få återkomma, säger partiets förstanamn Desha Svenneborg (MP).