I veckan som gick skrev Mitt i om den period av klimataktion som Återställ Våtmarker annonserat. Artikeln fick stadens moderata politiker Dennis Wedin att reagera.

– Jag bara slogs av hur det här börjar bli så normaliserat. Det är upprepad och förannonserad kriminalitet, där man håller stockholmarna gisslan.

Inte kännbara straff

Moderaterna gick till riksdagsval på att höja straffet för olagliga klimataktioner. Från två veckors fängelse, till minst ett år när brottet är systematiskt eller organiserat. Dessutom bör gränsen för obligatorsik häktning sänkas så att de som utför aktionen sitter häktade och inte kan begå brott medan de väntar på rättegången.

– Nu är det inte kännbara straff för de här människorna och därför tror jag att moderaternes vallöfte var viktigt. Jag förväntar mig att justitieministern Gunnar Strömmer agerar.

Dennis Wedin tror dessutom att det skärpta straffet skulle ha en avskräckande effekt.

Dennis Wedin (M).

Dennis Wedin (M).

Moderaterna Stockholm

Politiskt svek

Den åsikten delar han dock inte med talespersonen för Återställ Våtmarker, Helene Wahlgren. Hon blir upprörd över förslaget och menar att människor kommer se igenom det hon kallar politikernas svep.

–De väljer att höja straffet istället för att agera.

Vad skulle få dig att sluta?

– Hur mycket ska de höja staffen? Jag undrar vad som ska bli nästa steg. Ingenting kommer få mig att sluta. 

Helen Wahlgren, klimataktivist från miljöorganisationen Återställ våtmarker.

Helen Wahlgren, klimataktivist från miljöorganisationen Återställ våtmarker.

Privat